Vádemelés

2024.04.24. 11:59

Baltával támadt sütögető barátjára egy férfi Hajdú-Biharban

Kis híján tragikus véget ért a sütögetéssel egybekötött italozás.

Haon.hu

A sértett akár bele is halhatott volna sérüléseibe

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Emberölés bűntettének kísérlete miatt indult korábban eljárás az ellen a férfi ellen, aki ittasan, ácsszekercével mért csapást barátja fejére egyik összejövetelük alkalmával – közölte portálunkkal a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

Régóta barátok voltak, soha nem volt közöttük konfliktus

2023. január 1-jén 14 óra körüli időpontban az előzetesen megbeszéltek szerint a vádlott a lakóhelyén meglátogatta a sértettet. Az elkövető ebben az időben már ittas állapotban volt és vitt is magával egy üveg bort, amit a sértettel együtt a délután folyamán közösen elfogyasztottak. A sértett a beszélgetés közben a konyhában, a tűzhelyben húst sütött.

Az estéhez közeledve már mindketten ittas állapotban voltak, majd amikor az étel elkészült, a sértett kivette azt a sütőből. Ekkor jobbra fordulva észrevette, hogy ott áll mellette barátja, akinek ekkor a kezében volt már a konyhában tartott ácsszekerce. A vádlott azzal szó nélkül, nagy erővel lesújtott a sértett feje tetejére. A balta élével találta el a vádlott a sértettet, kinek ennek következtében a feje erősen vérezni kezdett.

A sértett azonnal kiszaladt a házból és a közelben lakó munkaadójához ment, aki őt azonnal gépkocsival az orvosi ügyeletre szállította. Az orvos ellátta a sérülést, majd haladéktalanul értesítette a mentőket és a rendőrséget. Ez idő alatt a vádlott is elhagyta a helyszínt, hazament, ahol a rendőrök rövid időn belül elfogták.

A vádlott bántalmazása következtében a sértettnek vágott és töréses sérülései keletkezett, melyek 8 napon túl gyógyulóak voltak. Tekintettel az elkövetéshez használt eszköz jellegére, a sérült testtájékra, valamint az erőbehatás nagyságára, a vádlott ittas indulati állapota miatt abba belenyugodva hajtotta végre tettét, hogy a sértett abba bele is halhat.

Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatta le. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a vádlott ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. Vádiratában indítványt tett arra, hogy a törvényszék a vádlottat börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. A vádirat mértékes indítványként azt tartalmazza, hogy amennyiben a vádlott a törvényszék előkészítő ülésén beismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, őt a törvényszék 6 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélje és 7 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában