Ügyeleti hírek

2024.03.31. 10:09

Hatalmas területen pusztítottak a lángok Hajdú-Biharban

Érdemes figyelni, mert tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

Haon.hu

Ismét több hektáron pusztítottak a lángok

Forrás: Napló-archív

Szombat délelőtt egy faág hasadt le Debrecenben, a Cserfa utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók létrán át láncfűrésszel vágták le az ágat - közölte összefoglalójában a katasztrófavédelem. 

Szabadtéri tűz volt a vármegye több pontján, szombaton. Földesnél két hektáron égett a száraz avar és a nádas, ott a püspökladányi hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Ők ezután Kaba külterületére vonultak, mert ott is egy hektáron égett a nádas. A tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

A legnagyobb kiterjedésben Hajdúhadház külterületén égett az avar és a gaz szombaton. Nyolc hektáros területet oltottak a hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal. Az oltást a nagy szél nehezítette, a lángok a közeli erdősávot és egy erdészházat is veszélyeztettek.

Az egyeki önkormányzati tűzoltókat is riasztották szombaton. Foltokban égett a nádas három hektáron Egyek külterületén. A tüzet az egység kéziszerszámokkal és vízsugárral fékezte meg.

Kigyulladt egy autó motortere menet közben a debreceni Csapó utcában, szombat délután. A város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Tűzgyújtási tilalom Hajdú-Biharban

Tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter, fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF). Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is - olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatásában.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (NÉBIH EI) közleményt küld az érintett szervezeteknek, országos közszolgálati médiának, és hivatalos honlapján közzéteszi a tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) szóló térképet. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a NÉBIH EI hivatalos honlapja mellett tájékozódhat a www.erdotuz.hu weboldalon, az onnan is elérhető további szakmai honlapokon, amelyek számos egyéb hasznos információval szolgálnak a szabad területen történő tűzgyújtásról.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély időszaka) megállapítására vonatkozó körülményeket a NÉBIH EI minden nap értékeli, és egyeztetve a BM OKF-fel dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él. Az említett honlapokon napi frissítéssel megtekinthető, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom (megállapított fokozott tűzveszély). A lakosság a lakóhelye környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat további információt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában