Bevetésen az új eszköz

2024.02.26. 17:27

Akcióban az oltólándzsa! Szilánkokra tört az ablak, ömlött a víz a debreceni laktanyában – fotókkal, videóval

Közel félszáz tűzoltó sorakozott fel a vármegye egész területéről a debreceni Dr. Vitéz Roncsik Jenő Tűzoltólaktanyában hétfőn, hogy elsajátítsák a gyakorlatban az oltólándzsa használatát.

Kosztin Éva

Bemutatták az oltólándzsa használatát a debreceni tűzoltólaktanyában

Forrás: Kiss Annamarie

– Tavaly összesen hatszáz autótűz volt Magyarországon, ebből kettő autó volt elektromos. Hajdú-Bihar vármegyében még egyelőre nem kellett elektromosautó-tűz miatt kivonulni, de látjuk, hogy a piac bővül, és egyre több nem benzines autó jelenik meg az utakon. Az oltólándzsa használatát ezért beillesztettük a képzésünkbe is, akik most tanulnak tűzoltónak, ők már erre külön oktatását kapnak Budapesten. A mai gyakorlaton a vármegye egész területéről tűzoltásvezetők, a műveleti szolgálat tagjai, illetve a beosztott tűzoltók vesznek részt, ők már elsajátították az elméleti tananyagot – ismertette Papp-Kunkli Nóra tű. főhadnagy, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mi az az oltólándzsa?

A benzines autóknál port vagy habot használnak a lángok megfékezésére a tűzoltók, az elektromos autóknál vízzel oltják a tüzet. Az oltólándzsa egy olyan eszköz, amivel közvetlenül vizet tudnak fecskendezni a kémiai reakciók hatására felforrósodott akkumulátorba. Az akkumulátor magától nem gyullad ki, de ha egy baleset következtében sérülés éri, akkor olyan folyamatok indulhatnak el benne, amitől 2500 Celsius-fokos tűz keletkezik

– tájékoztatta Papp-Kunkli Nóra portálunkat a gyakorlat előtt. Hozzátette, a művelet közben elengedhetetlen, hogy a tűzoltók teljes védőfelszerelésben legyenek, azaz légzőkészüléket is viseljenek, mert az akkumulátorban lévő zselés anyag felcsaphat a zárlat következtében, amikor beleszúrják az oltólándzsát, és ezzel egy időben mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Papp-Kunkli Nóra arra is kitért, hogy az oltással még nem ér véget a tűzoltók feladata. –Hőkamerával végig kell nézni a járművet, mert ha nem hűlt le megfelelően az akkumulátor, akkor ismét elérheti azt a hőfokot, amitől kigyulladhat – magyarázta.

– Az oltólándzsa nem arra való, hogy megmentsék az autót, hanem hogy a környezetében ne keletkezzen kár vagy sérülés. Amikor kigyullad egy elektromos jármű, abból nagyon könnyen szabadtéri tűz is lehet, illetve a mellette lévő járművek is könnyen meggyulladhatnak a hőterheléstől– hangsúlyozta a szóvivő.

Az oltólándzsa működés közben

A gyakorlati oktatáson Fejes Norbert tűzoltó százados, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egyik tagja mutatta meg a résztvevőknek, mit tartalmaz az úgynevezett e-oltólándzsa készlet, hogyan kell belőle összerakni az oltólándzsát.

20240226-tüzolto-landzsa-Debrecen-KA_6
Fejes Norbert tűzoltó százados a bemutatón
Forrás: Kiss Annamarie

Az oltólándzsa összeszerelése után egy roncsautó ablakát ablaktörővel törték be a bemutatót tartó tűzoltók, majd üzembe helyezték az oltólándzsát, és az akkumulátor feltételezett helyére irányították.

A gyakorlati bemutató után Nagy Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, a Debreceni Tűzoltóság C-csoportjának szerparancsnoka beszélt nekünk az oltólándzsáról és az oktatásról: – Kaptunk egy új eszközt, amivel hatékonyabbá tudjuk tenni az elektromos gépkocsik tüzeinek az oltását, ezzel gyorsabbak és ügyesebbek leszünk. A képzés nem volt nehéz, egyrészt a vérünkben van a szakma, másrészt az oktatók is érthetően adták át az anyagot. Aki ma itt volt, az fogja tudni kezelni az oltólándzsát és a zártörőt is – vélekedett Nagy Ferenc.

Mi az állampolgárok feladata elektromosautó-tűz esetén?

– Használjuk körültekintően az elektromos autónkat, hogy elkerüljük a tűzesetet. Ha már megtörtént a baj, akkor jelentsük a 112-es telefonszámon. Ha menet közben észleljük, hogy ég az autó, akkor lehetőleg úgy húzódjunk le, hogy ne tudjon másra átterjedni a tűz, védjük a környezetet. Hagyjuk el a járművet, menjünk tőle minél messzebb, ne akarjuk közelről fotózni vagy videózni, mert egy ilyen autó nagyon hevesen ég. Jelezzük a tűzoltóknak, hogy elektromos járműről van szó, a műveletirányítás olyan adatbázist biztosít a számukra, amelyben fel van tüntetve az akkumulátor helye valamennyi forgalomban lévő autótípusban – összegezte Papp-Kunkli Nóra a lakossági teendőket vész esetén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában