Soltész Richárd különleges hobbija

2024.02.09. 12:25

Van-e élet a Földön kívül? – ez a kérdés hajtja a debreceni rendőrt – videóval

Soltész Richárd YouTubera és TikTokra gyárt ismeretterjesztő csillagászati videókat. Már több ezren követik.

Haon.hu

Soltész Richárdnak abban is segít a hobbija, hogy kikapcsoljon a munkából

Forrás: rendőrség / Zsaru Magazin

Az univerzum iránti kíváncsiság már gyerekkorában is hajtotta Soltész Richárdot, a Készenléti Rendőrség debreceni egységének járőrét, akivel a Zsaru Magazin beszélgetett. Kamaszként a barátaival a földön fekve az eget bámulták, és tették fel egymásnak a kérdéseket: vajon van-e élet a Földön kívül is, és ha igen, hol és milyen? A gyerekkori kíváncsiságból később egy életre szóló hobbi lett.

– A legelső távcsövet 16 éves koromban vettem a diákmunkával megkeresett pénzemből – mondta a lapnak Soltész Richárd. – Aztán egyre komolyabban kezdtem foglalkozni a témával. Bújtam a szakirodalmat, utánaolvastam mindennek, ami ezzel kapcsolatos. Idővel ezt a tudást meg szerettem volna osztani másokkal is. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai a csoporton belül megosztják az aktuális híreket, felfedezéseket, amelyek azonban a hozzá nem értőknek unalmasak lehetnek. Ezért elindítottam a YouTube- és a TikTok-csatornámat, ahol ezeket közérthetővé próbálom tenni, hogy a hétköznapi emberek számára is érdekes és vonzó legyen.

Engem az exobolygók foglalkoztatnak különösképpen, ugyanis ezek az élet szempontjából potenciálisak. Olyan távoli bolygók, amelyek, ahogyan a Föld is, egy naprendszerben keringenek. Egy különleges távcsővel ki lehet a bolygók légkörét elemezni, és ebből arra következtetni, hogy lehetséges-e az élet ott. Persze százszázalékosan nem lehet megmondani.

Mint a lap írja, Soltész Richárd őrmester 2017-ben végzett a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, majd a Készenléti Rendőrség debreceni egységéhez szerelt fel, és jelenleg is itt szolgál. Mint rendőr több elfogásban is részt vett már, azonban számára mégis egy gyilkosság volt a legemlékezetesebb.

Még a gyakorlati időmet töltöttem, amikor egy emberöléshez küldtek, egy idős asszonyt gyilkoltak meg. Nagyon megrázott az eset. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azóta nem kellett olyan helyszínre mennem, ahol haláleset történt. A hobbim abban is segít, hogy ki tudjak kicsit kapcsolni a munkából.

Az őrmesternek nemrég született meg a kislánya. Elárulta, egy nap gyermekének is szeretné átadni a tudását.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában