Új részletek a vadászbalesetről

2024.02.09. 14:30

Szilánkosra tört a combja, évekig tartó műtétsorozat várhat a Borsodban meglőtt debreceni férfire

Közleményt adott ki a PET Kupa Egyesület a Bükkzsércnél történt vadászbalesetről, ebben azt írják, a megsebesült férfi az ő önkéntesük volt. Nagyobb körültekintésre szólítják fel a vadásztársadalmat a saját és a kirándulók védelméért.

Haon.hu

A vadászbaleset február 2-án történt Bükkzsércnél

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A napokban egy újabb vadászbaleset híre járta be a hazai sajtót. Most egy túrázót nézett szarvasnak egy vadász, aki az autójából sütötte el a fegyverét, életveszélyesen megsebesítve a férfit. A combcsontját szilánkosra törte a lövedék, több évig tartó műtétsorozat vár rá, de az orvosok szerint képes lesz újra lábra állni

– így kezdődik az a közlemény, amit pénteken adott ki honlapján a PET Kupa Egyesület arról a szerencsétlen esetről, amely Bükkzsérc külterületén történt még február 2-án. Ismert, a baleset okozásával egy 58 éves debreceni vadászt gyanúsít a rendőrség, de a megsebesített túrázó is debreceni, egy 40 éves férfi.

Az esetről korábban beszámoló Tények riportja alapján a vadász éppen terepjárójával haladt egy erdei földúton, amikor egy, a fák között szaladó szarvasborjúra lett figyelmes. Megpróbálta eltalálni, ám a lövedék a közelben sátorozó túrázó páros egyik tagját találta lábon. A férfi sokkos állapotba került, azonban a mentők stabil állapotban juttatták el az egri kórházba.

A tagjaikért és a túrázókért is aggódnak

A PET Kupa Egyesület mostani, „Félnünk kell az erdőben? Nem akarunk félni az erdőben!” című közleményében azt írja, az ügy különösen érzékenyen érintette a környezetvédelmi mozgalom több ezer fős közösségét,

mivel egyik önkéntesük, barátjuk, a kiskörei Folyómentő Központ vezetője sebesült meg Bükkzsércnél.

„Tisztában van a szabályokkal, pontosan tudja, mikor és hol szabad túrázni, sátrazni. Hivatása a természethez köti, ideje kisebb részét nemzeti parkok, védett területek élővilágának felmérésével tölti, nagyobb részét a Tisza és árterének megtisztításával” – tették hozzá. Az egyesület ezért kötelességének érzi, hogy tiltakozzanak a felelőtlen vadászat/fegyverhasználat jelentette veszély miatt.

Szeretnénk leszögezni, hogy nem a vadászat, mint szabályozott tevékenység ellen emelünk szót, hanem azok ellen, akik a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva, mások testi épségét veszélyeztetik, mert a balesetek hátterében minden esetben emberi mulasztás áll

– idézte a PET Kupa Egyesület közleményét az arról beszámoló Boon.hu. Az egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy önkénteseik 2013 óta rügyfakadás előtt – januártól márciusig – járják a Tisza, Bodrog és a Maros ártéri erdeit; letérnek a kijelölt útról, és bemásznak a bokrok alá hulladék után kutatva. „Vajon ebben a pillanatban is veszélyben vannak? És mi a helyzet azokkal a családokkal, túracsoportokkal, akik pihenésként, kikapcsolódásként járják az erdőt?” – tették fel a kérdést.

Hiszik, hogy mindenki célja, hogy ne történjenek vadászbalesetek, ezért a vadásztársadalmat arra szólítják fel, hogy legyenek körültekintőbbek tevékenységük végzése közben. A kapcsolódó jogszabályt is idézték, e szerint:

Vadászlőfegyverrel és vadászíjjal lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizárólag felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.

A közleményben kérik, hogy 

  • minden ehhez hasonló esetben a felelőst, felelősöket méltó és arányos büntetéssel sújtsák;
  • az áldozatokat, sérülteket, vagy elhalálozásuk esetén családjukat méltó kártérítés illesse;
  • valamint, hogy „induljon be egy olyan folyamat, melynek a végén mindannyian együtt élvezhetjük az erdőt, a jó levegőt, a természetet.”

Véletlenek sorozata történhetett a kamarai elnök szerint

Forgács Barna, a vármegyei vadászkamara elnöke az eset kapcsán korábban többek között arról beszélt a Haonnak, hogy a vadászoknál alapvető szabály, hogy lőni csak az egyértelműen felismert vadra lehet. Ha a célpont bizonytalan, vagy a vadász zörgő levelekre lesz figyelmes, szóba sem kerülhet, hogy elsüsse a fegyvert. Úgy véli, kicsi a valószínűsége, hogy célzott lövést adott le az illető.

Az elnök szerint véletlen egybeesések sorozata történhetett Bükkzsércnél. Vadászterületen ugyanis túrázók nem szoktak megjelenni, ahol pedig emberi mozgás tapasztalható, ott jellemzően nincs vad, így vadász sem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában