Kék hírek

2023.12.14. 21:05

Három rendőr és egy vállalkozó bukott le korrupcióval Hajdú-Biharban – fotókkal, videóval

Az egyik rendőr leszólt a kollégáinak, hogy ne avatkozzanak közbe egy szabálytalan bálaszállításnál. A 2021-ben történt eset kapcsán most emeltek vádat.

Haon.hu

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három rendőr és egy vállalkozó ellen a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint 2021 márciusában egy Hajdú-Bihar vármegyei mezőgazdasági vállalkozó azzal kereste meg a szabálysértési referensként dolgozó rendőr ismerősét, hogy tehergépkocsival a közlekedési szabályok megsértésével – a gépjármű leengedett oldalfalai mellett – 150 darab körbálát kíván közúton a tanyájára szállítani.

debrecen ügyészség körbála korrupció
Forrás: ügyészség

A férfi azt kérte a rendőrtől, hogy szolgálati helyzetéből eredően segítsen abban, hogy az általa közölt útvonalon a rendőrkapitányság járőrei ne vonják közúti ellenőrzés alá a járművet, és az elkövetett közlekedési szabálysértés miatt ne szankcionálják

– részletezi a közlemény.

debrecen ügyészség teherautó korrupció
Forrás: ügyészség

A megkeresett rendőr erre ígéretet tett, és cserébe jogtalan előnyként azt kérte, hogy a férfi biztosítsa számára az egyik tehergépkocsi használatát, amivel tíz köbméter földet kíván fuvarozni. A vállalkozó a kért ellenszolgáltatás nyújtásába beleegyezett, és a tehergépkocsi használatát rendőr ismerősének másnap biztosította.

A rendőr a szállítás előtt felhívta az aznap közterületi járőrszolgálatot ellátó kollégáit, akiket megkért arra, hogy a nagy mennyiségű szalmabálát szállító járművet ne vonják ellenőrzés alá. Ezután ismerősét arról biztosította, hogy a szállítást megkezdhetik, mivel a kollégáival megbeszélte, hogy az ügyben nem lesz rendőri intézkedés.

A nyomozó ügyészség minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a rendőrt és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A vállalkozó esetében – aki minősített hivatali vesztegetés bűntettét követte el –  felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, továbbá mindkettőjük esetében pénzbüntetés kiszabását is kérte. A hivatali visszaélés bűntettét elkövető járőrökkel szemben pénzbüntetés és katonai mellékbüntetés a vádiratban indítványozott büntetés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában