Bírósági tudósítás

2023.10.26. 15:53

Gyilkossági kísérlet Debrecenben: bemutatták a kamerafelvételeket – videóval

A megrázó képsorokon láthattuk, ahogy 25 alkalommal ütik, valamint fejbe rúgják a férfit.

Hajnal László

Térfigyelő kamera rögzítette a hétperces cselekményt

Forrás: ugyeszsg.hu

A kamerafelvételek bemutatásával folytatódott a tárgyalás csütörtökön a Debreceni Járásbíróságon annak a két fiatal férfinak az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy brutálisan agyonverték egy ismerősüket Debrecenben.

A tárgyaláson jelen volt a két vádlott is, egyiküket a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, míg fiatalabb társát a javítóintézetből, rendőrök kísérték vezetőszáron a terembe.

Az ügy még kiskorú vádlottja bírói kérdésre elmondta, fenntartja korábbi, a nyomozás során tett vallomásait, melyeket a bíró részletesen ismertetett. A fiatal férfi nyilatkozataiból kiderült, 2022 májusában egyik este sámsonikerti házuknál italozott az idősebb vádlottal, két családtagjával, valamint egy ismerősükkel és annak élettársával, akik között elmérgesedett egy vita. A pár férfitagja a veszekedés közben feldúltan elhagyta a házat, majd a szomszéd ház falán igyekezett könnyíteni magán. Ezt a lakás tulajdonosa észrevette, majd felszólította őket, hogy hagyják abba a randalírozást, különben rendőrt hív.

Bírói kérdésekre válaszolva a fiatalkorú azt hangoztatta, azért akarták elküldeni ismerősüket, mert – miután levizelte a szomszéd házat – úgy voltak vele, „ilyet normális ember nem tesz”. Mint mondta, a sértett ezen „nem dühösítette fel magát”, önszántából távozott.

Nem akarták kirabolni, fegyvert kerestek nála

Végül elzavarták a férfit, annak párja azonban a korábbi vita miatt nem akart vele tartani, ezért a sértett többször is visszatért a házhoz, és azt kiabálta, küldjék ki az élettársát. A fiatalkorú vádlott vallomása alapján nem szándékoztak utána menni, azonban később idősebb társával elindultak a boltba, hogy alkoholt vegyenek. Ekkor meglátták a ház körül álldogáló férfit, akit társa úgy megütött, hogy az azonnal a földre került. Elmondása szerint nem akarták megölni, még kirabolni sem, mindössze segíteni akartak neki azzal, hogy beviszik a házba, viszont tartottak attól, hogy később rájuk támad, ezért átkutatták a zsebeit, hogy nincs-e nála szúró- vagy vágófegyver.

A 17 éves férfi saját telefonjával rövid videót is készített az eset egy részéről, melyet a bíró a tárgyaláson kivetítőn mutatott be azzal a felvétellel együtt, melyet egy közeli ház térfigyelő kamerája rögzített. A mobillal készített videón hallatszik, ahogy társa bántalmazza magatehetetlen áldozatát, miközben agresszívan ordít vele. A biztonsági kamera hangot ugyan nem rögzített, azonban a hétperces, felkavaró felvételén az események jól követhetőek. Látható, ahogy az utca sarkán álldogáló férfihez odalép egyikük, majd ököllel durván megüti, ezt követően mindkét vádlott rugdosni és ököllel ütni kezdi, melyet többször abbahagynak, majd újrakezdik.

Az ügyészség a cselekmény első részéről egy videót is közzétett honlapján, a teljes felvételt azonban személyiségjogi okokból nem közölték, a földön fekvő sértettről ugyanis nyilvános felvétel nem mutatható be. A videó legbrutálisabb képkockái tehát nem láthatóak.

Fogalma sincs, miért kezdte rugdosni

Az ügyész kérdésére a kiskorú elmondta, fogalma sincs miért kezdte bántalmazni a már földön fekvő ismerősét. Úgy véli, hirtelen felindulásból tehette. Arra a kérdésre, hogy miért tartottak attól, hogy a védekezésre is képtelen férfi megtámadhatja őket, nem tudott válaszolni.

Védője egy észrevételt is tett, miszerint a kamerafelvételen látható, amint felsegítik a férfit. Álláspontja szerint a mozdulatokban segítő szándék, még gyengédség is megfigyelhető. Az ügyész erre reagálva megjegyezte, a felsegítés közben kétszer is erőteljesen a tarkójára csapnak áldozatuknak, ami nem éppen tükrözi a gyengédség jeleit. Kifejtette, másodpercenként elemezte ki a térfigyelő kamera felvételét, amelyen látható, összesen 25 ütést és rúgást mértek a sértettre.

A fiatalkorú férfi tartotta magát ahhoz, hogy nem akarták megölni áldozatukat, saját bevallása szerint még egy csokit sem lopott soha. Mint a tárgyaláson elhangzott, mindössze egy fogolyszökési eljárás van folyamatban ellene, ugyanis az eset után kihallgatták a rendőr-főkapitányságon, ahonnan – miután nyilvánvalóvá vált neki, hogy börtönbe kerülhet– ijedtében elszökött. A rendőrök azonban megtalálták a parkolóban, a kocsik között megbújva.

Hosszadalmas bűnlajstroma van az idősebb vádlottnak

Idősebb társa sem kívánt vallomást tenni a tárgyaláson, fenntartotta korábbi nyilatkozatait. Az ő verziója szerint mielőtt az események eldurvultak, az utcán állva meglátta a sértettet, aki a kezében egy borosüveget tartott, másik kezét pedig bocsánatkérőn felé nyújtotta. Ezt követően kezet ráztak, de maga sem tudja miért, ütni kezdett. Vallomása szerint ideges lett, és ittas is volt. Azért kutatta át a földön fekvő ismerőse ruházatát, hogy azonosítsák, ki volt valójában, mivel ő is alig ismerte.

A tárgyalás során kiderült, a felnőtt vádlott ellen számottevő, ám nem kifejezetten fajsúlyos esetekben indult már eljárás. Így közlekedési vétség, maszkviselés elmulasztása, kutyával veszélyeztetés, rendzavarás, súlyos testi sértés, rablás, magánlak sértés is miatt is felelnie kellett már.

A bántalmazott férfi elszökött a kórházból

A tárgyalás 2024 januárjában folytatódik a tanúk meghallgatásával. Az ügy két fontos tanúja, a sértett és élettársa azonban ismeretlen helyen tartózkodik, így őket nem tudja elérni a bíróság. A bántalmazott férfi ugyanis az eset másnapján önszántából elhagyta a kórházat. Legutóbbi ismert helyéről a kiskorú vádlottnak van saját bevallása szerint tudomása. Védekezésül ugyanis a tárgyaláson felhozta, 2022 nyarán videochaten beszélt a férfival, és elnézést is kért tőle. Akkor azt az információt kapta, párjával külföldön dolgoznak egy autómosóban.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A mértékes indítványban azt kérték, hogy a bíróság a kiskorút 5 év fiatalkorúak börtönbüntetésére, felnőttkorú társát pedig 12 év fegyházbüntetésre ítélje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában