Előkészítő ülés

2023.10.13. 09:37

Rendőrnek adták ki magukat, úgy raboltak és követtek el egyéb bűncselekményeket Hajdú-Biharban

Pénzre és kábítószerre is utazott az öt vádlott.

Haon.hu

A vádlottak „Rendőrség, tedd hátra a kezed!” felszólítással odaléptek a sértetthez és feleségéhez

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Október 16-án, hétfőn előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak az öt vádlottnak az ügyében, akikkel szemben jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség – olvasható a törvényszék honlapján.
A vádirat lényege szerint 2020. január 18-án három vádlott azért járt Debrecenben, mert az általuk eltervezett bűncselekmény helyszínén terepszemlét akartak tartani. A vádlottak terve az volt, hogy Debrecenben kirabolnak egy pénzváltással foglalkozó személyt a házában. Az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak másnap Berettyóújfaluban, egy lakótelepen parkoló autóról lefeszítették a rendszámtábláit, majd azokat felszerelték egy általuk használt személygépkocsira, ezt követően pedig Debrecenbe indultak.
A három román férfi az esti órákban a bűncselekmény helyszínének közelében leparkolt az autójukkal, majd bemásztak a családi ház udvarára, a hátsó teraszajtót befeszítették és így bejutottak az akkor még üres házba, ahol várták, hogy a sértettek hazaérkezzenek.

„Megcsinálták a balhét a pénzváltósnál”

A sértett a 2000-es évek elején egészen 2013-ig legális pénzváltói tevékenységet folytatott, majd az üzletet átadta az egyik rokonának. Az évek alatt kiterjedt ügyfélköre alakult ki, ezen kör viszonylatában pedig otthon továbbra is folytatta a pénzváltói tevékenységet. Ennek köszönhetően a sértett és felesége otthon is nagyobb összegű készpénzt tartottak. Erre vonatkozóan rendelkezett
információval egy magyar férfi, aki az ügy ötödrendű vádlottja.
A sértett és felesége 2020. január elején külföldre utazott, ahonnan 2020. január 18-án érkeztek vissza Magyarországra, ezen a napon a sértett fia visszaadott az édesapjának egy ideiglenesen nála lévő táskát, amelyben közel 32 millió forint és valuta volt. A táskát a sértett aznap lakóházuk egyik helyiségébe tette, ezután 2020. január 19-én családlátogatáson voltak, ahonnan 20 óra 15 perc körül értek
haza. Gépkocsijukkal beálltak a garázsba, majd gyanútlanul bementek a házba, ahol ott tartózkodott a három román férfi, akik ekkor már símaszkot és kesztyűt viseltek.

A vádlottak „Rendőrség, tedd hátra a kezed!” felszólítással odaléptek a sértetthez és feleségéhez, majd a kezeiket gyors kötözővel hátra kötözték és a földre fektették őket, ahol a lábaikat is megkötözték. Miután a vádlottak a sértetteket megkötözték, azonnal pénzt követeltek és közben átkutatták a házat. A férfi a lábait ki tudta szabadítani a kötésből, ezt azonban az egyik vádlott észrevette, ezért a sértettet bántalmazta, majd a lábait újra megkötözte. 

A kutatás során a vádlottak megtalálták a pénzzel teli táskát, amit magukhoz vettek, majd a helyszínről távoztak. A három román férfi 23 óra körül az egyik nagyváradi kaszinó parkolójában találkozott az ötödrendű vádlottal, akivel közölték, hogy „Megcsinálták a balhét a pénzváltósnál!”, a bűncselekményből származó pénzből azonban nem kapott semmit.

Egy másik ügyük is volt

A második vádpont szerint az első-, a másod- és a negyedrendű vádlottak az ötödrendű vádlottól kapott információk alapján 2020. március 4-én este megjelentek a sértett kabai házánál azzal a szándékkal, hogy a férfitól készpénzt és kábítószert szerezzenek. Az ingatlanban ekkor heten tartózkodtak, akik mind TV-t néztek, a bejárati ajtó pedig zárva volt. A vádlottak dörömböltek a bejárati
ajtón és azt kiabálták, hogy „Police, nyissák ki az ajtót!”. A házban tartózkodók arra gondoltak, hogy valóban rendőrök érkeztek intézkedni, ezért a bejárati ajtót kinyitották, ekkor a maszkot viselő vádlottak berontottak a házba, kettejük fegyvernek látszó tárgyat is tartott a kezében. 

A vádlottak többeknek gyors kötözővel összekötözte a kezeit és bántalmazták is őket. A vádlottak a házban rátaláltak a sértettre is, akiről olyan információjuk volt, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt és kábítószert tart a házban. A férfi kezeit, lábait megkötözték, bántalmazták és a fejét letakarták. A vádlottak értékek után kutattak, eközben a náluk lévő gázriasztó-fegyvert legalább háromszor elsütötték, ezzel erősítették a rendőri intézkedés látszatát és a fenyegetés komolyságát. A vádlottak négy megkötözött nőt a ház fürdőszobájába vitték és azzal fenyegették őket, hogy ha nem működnek együtt, akkor a TEK-es intézkedésre is sor fog kerülni. 

A vádlottak a házban 105.000 forintot találtak, amit magukhoz vettek, majd a házban tartózkodókat megkötözve hátra hagyták és távoztak.
Az eljárás során a rendőrség az első- és a másodrendű vádlottakkal szemben országos, majd ügyészi indítványra a Debreceni Járásbíróság 2021. május 26-án európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában