Lezárt nyomozás

2023.09.04. 11:41

Pénzváltós rablás: a debreceni eset előtt Nyíregyházán is rabolt a grúz bűnbanda - ketten még szökésben vannak

Debrecenben a Fórum bevásárlóközpont parkolójában raboltak ki egy pénzváltót a bűnszervezet tagjai még 2019-ben.

Haon.hu

Forrás: police.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egy debreceni bevásárlóközpont parkolójában történt rablás 2019. október 7-én délelőtt. Egy pénzváltó alkalmazottjait támadta meg három férfi, míg negyedik társuk a közelben várt rájuk egy autóban, járó motorral. Az elkövetők bántalmazták a sértetteket, elvették a náluk lévő készpénzt, majd elmenekültek a helyszínről. A hajdú-bihari bűnügyesek nagy erőkkel az elkövetők keresésébe kezdtek és egy órán belül megtalálták a meneküléshez használt gépkocsit – írta közleményében a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A minden részletre kiterjedő, kitartó nyomozati cselekmények eredményeként rájöttek, hogy egy ilyen és ehhez hasonló bűncselekményekre szakosodott grúz bűnözői körrel van dolguk. Mint kiderült, a bűnbandához köthető egy 2018-ban, hasonló módszerrel elkövetett nyíregyházi rablás is, így a két ügyet egyesítették a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók a banda két tagját beazonosították és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki velük szemben. Az egyikőjük, egy 32 éves férfi, sofőrként vett részt mindkét rablásban, a másik, 46 éves grúz pedig csak a nyíregyházi ügyhöz köthető.

rendorseg-rablas-debrecen
Forrás: police.hu

A police.hu közleményében olvasható, hogy a körözés alapján a fiatalabb férfit az ukrán, míg idősebb társát a cseh hatóságok fogták el, majd kiadatási eljárás keretében 2022 év végén, valamint 2023 tavaszán átadták őket a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak. A gyanúsítotti kihallgatásukat követően a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették mindkét külföldit és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A bűnügyesek rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást velük szemben, a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat megküldték az főügyészségnek.

A nyomozók további két személyt azonosítottak, akik a gyanú szerint kapcsolatba hozhatóak a rablásokkal. Shulaia Giga és Rurua Bakur ellen jelenleg is elfogatóparancs van érvényben. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya kéri, hogy aki a két férfivel vagy a bűncselekményekkel kapcsolatban információval rendelkezik, az jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságon (Debrecen, Kossuth utca 20.), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

A nyomozás, valamint a bűnözői kör további tagjainak beazonosítása és az ügyek teljes körű felderítése jelenleg is folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában