Megrendezett jelenet

2023.02.07. 07:00

Lövöldözésbe torkollott a csempészáru átadása Debrecenben

A zárjegy nélküli ukrán cigaretta helyett golyókat kapott az átvert férfi.

Forrás: MW-archív

Akciófilmekbe illő jelenet történt három évvel ezelőtt, február 7-én a Zelemér utcában Debrecenben. A kertvárosi csendességű Postakertben ritkán dördül el fegyver. Békés, nyugodt környék, talán ezért választották egy kétes üzlet lebonyolítására.

Az ügy egyik kulcsszereplője aznap este az autójában ülve várta, hogy megérkezzen a furgon. A hátsó ülésen egy hatmillió forintnyi készpénzt tartalmazó sporttáska lapult. Nem éppen legális célra szánta az összeget: zárjegy nélküli cigarettát akart belőle vásárolni, hogy aztán jelentős haszonnal továbbadja azt. Anyagilag megszorult, ezért hosszas vívódás után választotta a kockázatos, ám könnyű pénzszerzési lehetőséget.

Üzlettársával még sosem találkozott, az ukrán férfit egy debreceni ismerőse szervezte be neki, akivel az edzőteremben találkozott. Tudta róla, hogy kétes ügyekkel foglalkozik és segíthet megforgatni a spórolt pénzét.

Amit azonban nem tudott, hogy az összekötő szerepét eljátszó férfinak esze ágában sem állt segíteni rajta. A valódi üzlet lebonyolítása helyett egyetlen terve volt: megszerezni a pénzt. Ezért felépített egy színjátékot, amihez beszervezett egy ukrán férfit, aki csempésznek adta ki magát. Még egy furgont is bérelt a látszat kedvéért, amelyben a nem létező árut majd a csere helyszínére viszik.

A megbeszéltek alapján a találkozás estéjén megérkezett a kisbusszal az ukrán férfi. Kiszállt a járműből, majd beült a feszülten várakozó vevő autójába, hogy megszámolja a táskában lévő pénzt. Miután mindent rendben talált, kiszállt, és elindult a furgon felé, hogy lebonyolítsák az üzletet. 

Ám ekkor hirtelen megfordult és előrántott egy gumilövedékes lőfegyvert, majd rálőtt a gyanútlan üzlettársára, akit a csuklóján talált el a lövedék.

Ezután megpróbálta megszerezni a hátsó ülésen hagyott, pénzzel teli táskát, ám annak tulajdonosa nem hagyta magát, az ukrán férfit az autóba rántotta, és ott dulakodni kezdtek. A támadó ismét rálőtt, amitől a férfi megszédült. Ekkor az álcsempész kiszabadult az autóból, és a táskával együtt futva elmenekült a helyszínről.

A kifosztott férfi próbált a nyomába eredni, ám a lőtt sebek miatt nem tudta követni. A környékbeli lakók értesítették a mentőket. Amikor a rendőrség is megérkezett, a szirénák hallatára a közelben várakozó, a hamis közvetítő szerepét betöltő társ is elmenekült.

Őt később elfogták, és bíróság előtt kellett felelnie. A Hajdú Online korábban megírta, jogerősen hat év fegyházbüntetést kapott felbujtóként elkövetett rablás büntette miatt 2022 őszén. A férfi a tárgyalás során elismerte, hogy pénzt akart kicsalni a megtévesztett ismerősétől, azonban a fegyveres rablás szándékát végig tagadta.

Az ukrán társa ellen azóta elfogatóparancs van érvényben. A 29 éves, beregszászi születésű Petrushka Isthvan ugyanis immár három éve szökésben van. Fegyveresen elkövetett rablás bűntettének elkövetése miatt körözik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában