A gyakorlásból sosem elég

2023.02.19. 15:29

Debrecen mellett gyakorlatoztak a törökországi földrengésnél mentő szakemberek - fotókkal, videóval

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai hasznosan töltötték a vasárnapot.

Lángos hangos ugatással megerősítette, hogy valóban fekszik a lepel alatt valaki

Forrás: Czinege Melinda

Gyakorlat teszi a mestert – tartja a népszerű és nagyon igaz mondás. Tudják ezt a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület (KMSME) tagjai is, akiknek munkájuk sikerességén emberéletek múlhatnak. A szervezet öt tagja – Balogh Zsolt, Sitkei Zoltán, Vincellér Tibor, Papp István és Lángos kutya - nemrég még a törökországi földrengés romjainál volt, vasárnap délelőtt pedig a debreceni apafai lőtéren gyakorlatoztak az egyesület valamennyi tagjával és önkéntesekkel. A kulisszák mögé hírportálunk, a Hajdú Online is betekintést nyerhetett

A lőtér hatalmas területén lévő egyik használaton kívüli lőszerraktár mellett gyülekeztünk, amelyre egy hatalmas fa dőlt. Balogh Zsolttól, a KMSME alelnökétől érkezésünkkor megtudtuk: a gyakorlat egyik fő helyszíne mellett állunk. – Egyre gyakoribb, hogy a szélsőséges időjárás miatt viharkároknál kell segítenünk. Három héttel ezelőtt a lőtér vezetője keresett meg minket azzal, hogy erre az épületre dőlt ez a fa, és segítsünk az eltávolításában. Ez a felkérés kapóra jött, mert össze tudjuk kötni a gyakorlatunkkal – ismertette. A csoport működési területei Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék, feladatuk a viharkárok felszámolása, például lakóépületekre dőlt nagy fák eltávolítása. A csapat tagjai között vannak ipari alpinisták, kutyakiképzők, orvosok, orvostanhallgatók és hegymászók is. A vasárnapi gyakorlat részeként viszont nem csak ezzel foglalatoskodtak a szervezet tagjai: Lángos és Ikon keresőkutyák bevonásával romkutatási és személykeresési gyakorlatot is végrehajtottak.  

– A romkutató kutyák elsődleges feladata, hogy nehéz körülmények, épületromok között – mint amilyen például a törökországi földrengés volt – úgy mozogjanak, hogy közben a keresésre is maximálisan tudjanak koncentrálni. Tehát a kiképzésük egy része maga a személykeresés, a másik pedig a romok közötti mozgás fejlesztése – ismertette a hatéves, labrador fajtájú Lángos gazdája, Vincellér Tibor, aki szintén tagja a KMSME-nek. Mint megtudtuk, a törökországi mentéskor kontrollkutyaként vett részt a kutatásban, tehát olyan helyeken keresett személyeket, ahol korábban egy másik kutya már járt, és jelzett, hogy a romok alatt személyt talált. – A kutyáinkat úgy tanítjuk, hogy olyan személyeket jelezzenek, akiknek érzik a szagát, de nem látják, vagy olyanokat, akik mozdulatlanok, nem reagálnak a környezetre. A kutyák számára a romok között mozgó, kereső személyek közömbösek – tette hozzá Papp István, aki erdélyi kopó fajtájú, Ikon névre hallgató kutyájával vett részt a gyakorlaton. Kérdésünkre a két szakember elmondta: a szélmozgás nyílt terepen és a romok között is megnehezítheti az ebek dolgát, azonban előbb-utóbb szélirányba kerülnek és a szagot keresik majd. Mindkét négylábú rendelkezik romkutatómentőkutya-vizsgával.

Forrás: Czinege Melinda

A vasárnapi gyakorlat első fázisában egy önkéntest bújtattak a lőszerraktár romjai alá, majd rövid felderítés és tereptisztítás után Ikon lépett elő. Kiszimatolta a raklaptörmelékek alatt lévő lányt, majd hangos, folyamatos ugatással jelezte, hogy talált valamit. Ezután következett kontrollként Lángos, ő szintén megtalálta az áldozatot. Ezután a mentőcsapat kiszabadította a sérültet, felmérte az állapotát, majd elszállította a helyszínről. Gyakorlatról lévén szó, a folyamat alatt a résztvevők folyamatosan megbeszélték a teendőket, hogy éles helyzetben már ne legyenek kérdések, garantált legyen a gyors és szakszerű mentés.

A második szituáció egy erdőbe menekült, de eszméletét vesztett személy felkutatása volt. A csapat tagjai élőláncként indultak el az erdőben, két szélen a keresőkutyákkal. Elsőként Ikon jelzett a rejtek alatt fekvő fiatalemberről, majd Lángos érkezett, és hangos ugatással megerősítette, hogy valóban fekszik a lepel alatt valaki. Zárásként pedig következett a lőszerraktárra dőlt fa szakszerű eltávolítása motoros fűrészek, létra és kötelek segítségével. 

BS

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában