Iskolakezdés

2022.09.01. 09:32

Közel ötven megyei iskola mellé állítanak rendőrt szeptemberben

A debreceni Csapókerti Általános Iskolánál tartotta tanévnyitó sajtótájékoztatóját a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: police.hu

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra – hívta fel a figyelmet közleményében a megyei rendőr-főkapitányság.

Mint írják, a rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.

Az iskola rendőre programhoz a 2022/2023. tanévben 127 általános (ebből Debrecenben 33), valamint 13 (ebből 1 Debrecenben) középfokú oktatási intézmény csatlakozott, melyekben 118 iskolarendőr teljesít majd szolgálatot.

Suba István r. százados, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára tájékoztatójában felhívta a figyelmet azokra a szabályokra, amelyekre a gyermekeknek fokozottan oda kell figyelniük a mindennapi közlekedésben. A százados kiemelte, hogy a közúti közlekedésben a gyermekek a legsérülékenyebbek, ezért fontos a tudatos közlekedési magatartás kialakítása, a szülői példamutatás. Emellett ebben a tanévben is folytatódnak Hajdú-Bihar megyében a rendőrség biztonságra nevelő iskolai programjai – a D.A.D.A., valamint az ELLEN-SZER program –, amelyek mellett a bűnmegelőzési tanácsadókkal és a drog-prevenciós tisztekkel is találkozhatnak a diákok.

Hajdú-Bihar megyében 48 (Debrecenben 9) tanintézmény közvetlen közelében minden szeptemberi tanítási napon ott lesznek az egyenruhások a tanítási időt megelőző időszakban.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és figyelemmel közlekedjenek, különösen az oktatási intézmények környékén, illetve az ott található gyalogos-átkelőhelyeknél.

A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a DVSC Schaeffler NB I.-es női kézilabdacsapatával közösen egy figyelemfelhívó filmet készített, amelyben a tanévkezdet közlekedésbiztonsági veszélyeire hívják fel közösen a rendőrök és a kézilabdások a figyelmet.

Vida Gyula, a DVSC Schaeffler kommunikációs vezetője elmondta: a klub és a rendőrség közös együttműködésének eredménye az a film, amelyet a mai napon jelentettek meg, és a jövőben is markánsan kívánnak kiállni a közlekedési balesetek megelőzése mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában