Óriási a kár

2022.07.20. 15:09

Sokszor pusztított idén a tűz a Hortobágyi Nemzeti Park területén

2022. július 7-én a déli órákban tűz keletkezett a Hortobágyi Nemzeti Park hajdúszoboszlói Angyalháza nevű pusztáján.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága

Az élénk szeles időjárásban a lángok nagyon gyorsan terjedtek. A veszélybe került állattartó telepeket és egyéb épületeket a helyben lakók és dolgozók helytállása és a gyorsan kiérkező tűzoltóegységek beavatkozása mentette meg. A tűz 265 hektár felületet emésztett fel és átterjedt a nádudvari Szelencés-pusztára is - olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának összefoglalójában.

Példaértékű volt az összefogás, amelyet az érintett és nem érintett környékbeli gazdálkodó szervezetek, gazdák tettek a tűz megakadályozása érdekében. A szakszerű és gondos beavatkozásoknak köszönhetően július 14-ére elhárult a közvetlen veszély, így jelenleg a spontán öngyulladás kialakulásnak az esélye minimális. Az ilyen módon újabb kialakuló tüzek felderítése miatt a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata figyelő szolgálatot szervezett a helyi gazdálkodók és pásztorok bevonásával.

A leégett területen kimutatható természetvédelmi értékek pusztulása a rendelkezésre álló adatok alapján minimális. A leégett területen lévő vegetáció regenerálódásának elősegítését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szükség szerint gyepvetéssel segíti. Továbbá a terület vizsgálatával folyamatos adatgyűjtést végez élőhelyek és fajok újbóli betelepülésével kapcsolatban.

Mint írják, köszönet illeti a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltó Parancsnokság egységeinek áldozatos munkáját, melyet a környéken dolgozó pásztorok és állattartó telepek munkatársainak alkalmazott figyelőszolgálata (riadólánca) is nagyban segített. A térségben dolgozó mezőgazdasági cégek számos munkagépet bocsátottak rendelkezésükre, amelyek a további tüzek terjedését akadályozták.

Az elmúlt időszak száraz időjárása nagy kihívás elé állította mind az embereket, mind a természetet: a mezőgazdaság példátlan aszállyal küzd, a természeti rendszerek és élőhelyek nagyon megszenvedik a csapadék elmaradásából származó száraz periódust. A 2022-es évben a térségben lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t, ami kb. 200 mm-rel kevesebb az átlagos években tapasztaltaktól.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is fokozottan kér mindenkit, hogy kerülje a dohányzásból származó tüzek kialakulását, hiszen a közlekedési utak mentén is számos kisebb-nagyobb mértékű tűzeset történt a térségben, amely oka a járművekből kidobott cigarettacsikk lehetett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában