Sziréna

2022.04.10. 13:03

Rozsda, gumik és rengeteg törmelék: ilyen belülről a kiképzésre használt szoboszlói romváros

Az összetett gyakorlatra is alkalmas terület sajátosságairól a bázis vezetője nyilatkozott.

Forrás: Szőke Péter BM OKF

Lassan a HUNOR nehéz-kutató mentőcsoport egyik kedvenc gyakorlóterepe lett a Hajdúszoboszlói Kiképző Bázis; többek között ez is kiderül abból a cikkből, amely a Katasztrófavédelem magazin márciusi számában jelent meg a Romvárosként, vagy simán csak Bázisként is emlegetett gyakorlótérről.

A területet épülettörmelék borítja, de emeletes házakat idéző romok, rozsdás vonatelem és ottfelejtett buszok is vannak a helyen, ahol már évtizedek óta tartanak országos kiképzéseket és versenyeket.

Március 1. a nemzetközi polgári védelem napja, a magazin ebből az alkalomból kérdezte a bázis vezetőjét, Szabó Lászlót, például a gyakorlótér vonzerejéről.

Forrás: Szőke Péter BM OKF

„Ránézek egy épületre, vagy tárgyra és feltörnek bennem az emlékek, amelyek az életem jelentős részét átfogják. Emlékszem, hogy amikor a polgári védelmi parancsnoksághoz kerültem, még nem voltam 23 éves sem. Akkoriban a polgári védelem hatékonyabb oktatása volt a cél, ezért előtérbe helyezték az elmélet mellett a gyakorlati képzést helyezték előtérbe. Már akkor is világosan látták, hogy a tanteremben megtanultakat csak úgy lehet élővé tenni, ha azt a mindennapokban gyakorolják. Ennek szellemében kezdték fejleszteni a már 1971-ben megépített polgári védelmi bázist, és romépületeket, gyakorlópályát, valósághű kárterületet hoztak létre” – nyilatkozta a bázisvezető.

 

A cikkből kiderül: a többfokozatú nehézségű pályát úgy alakították ki, hogy a feladatok végrehajtása valódi erőfeszítést igényeljen, továbbá a robbanások, tüzek imitációja közelítse a valós helyzetet.

Az összetett gyakorlatokra is alkalmas terület megalakulásakor a hidegháborús időszakra irányult a felkészülés, de az évek múlásával az ipari és időjárási katasztrófahelyzetekre helyeződött a fókusz.

A cikkhez – melyet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni – látványos galériát is közölt Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, érdemes végigkattintani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában