Vádat emelt az ügyészség

2022.04.26. 07:51

Börtönbe mehet a nyírábrányi férfi, aki saját udvarán működtethetett illegális autóbontót

Az ügyészség szerint a fáradt olajat fűrészporral összekeverve rendszeresen egy kályhában égette el.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki nyírábrányi otthonának udvarán végzett engedély nélküli tevékenységet, olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

Mint írják, a vádlott a családjával együtt 2017 májusától élt abban az ingatlanban, aminek udvarán autóbontási és autószerelési tevékenységet végzett anélkül, hogy beszerezte volna a szükséges engedélyeket.

A vádlott otthonában 2018 szeptember 19-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a kormányhivatal illetékes munkatársai együttes ellenőrzést végeztek, és megállapították, hogy az udvaron mintegy 2000 kg, gépjárművekből származó hulladékot tárolt.

A férfi az autókból leengedett fáradt olajat fűrészporral összekeverve rendszeresen elégette az egyik melléképület kályhájában

– áll az ügyészségi közleményben.

A vizsgálat után az illetékes kormányhivatal határozatában kötelezte a vádlottat, hogy szüntesse meg tevékenységét, emellett hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi bírságot szabott ki vele szemben.

A kormányhivatal munkatársai egy évvel később, 2019 szeptemberében ismét ellenőrizték a férfi lakóhelyét. Ekkor a ház udvarán három, összesen közel négy tonna bontásra váró autó volt, emellett a vádlott a kiszerelt alkatrészeket is az udvaron tárolta, a különböző hulladékokról pedig nem vezetett nyilvántartást. Emiatt a kormányhivatal ismét kötelezte a vádlottat az engedély nélküli hulladékgazdálkodás megszüntetésére, és bírságot is kiszabott vele szemben.

A vonatkozó jogszabályok értelmében veszélyes hulladéknak minősül a hulladékká vált gépjármű és az abból származó olaj, melyek kezelésére külön hatósági engedély szükséges, amivel a vádlott nem rendelkezett, emeli ki az ügyészség.

A büntetőeljárás a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának jelzése alapján indult, a nyomozást pedig a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta. A vádirat mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a vádirat szerint beismeri tettét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában