Biztosítják a szerelvényeket

2021.12.10. 20:01

Rendőrök kísérik az éjszakai vonatokat, a személyzetet és az utasokat is védik ezzel

Rendszeres az utasokat és a jegyvizsgálókat ért támadás a Nyugati felé tartó késő esti járatokon.

Forrás: MW-archív

Debrecen és a Budapest-Nyugati pályaudvar közt este 20 óra és a hajnali 5 közötti közlekedő járatokon rendszeressé váltak a vasúti dolgozókkal szembeni agresszív fellépések, sértegetések, provokációk, a munkáltató által biztosított testkamera pedig nem jelent minden esetben visszatartó erőt – közölte a Naplóval Barna István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének Hajdú-Bihar megyei területi vezetője. Elmondta, gyakoriak a menetjegy nélküli, kábítószer vagy alkohol hatása alatt álló bódult utasok. Többnyire csapatosan utaznak, viselkedésük erőszakos, félelmet keltve az utasokban és a jegyvizsgálókban is. 

A szakszervezet arra kérte a vasúttársaság vezetését, hogy a veszélyes éjszakai járatokra hölgy dolgozókat ne vezényeljenek, vagy legalábbis semmiképpen ne kelljen egyedül szolgálatot teljesíteniük. 

Barna István hozzátette, az a tapasztalat, hogy az ígéret ellenére vasútőr sem mindig található a járatokon, vagy ha mégis, az adott pillanatban nincs jelen a konfliktusnál, hogy segítséget nyújtson, vagy jelenlétével fokozza a vasúti személyzet biztonságérzetét. A szakszervezet a rendőri kíséretet hasznosnak tartja, ám a hosszú távú megoldás az lenne, ha a járatokon két fő jegyvizsgáló lenne.

 

A MÁV több testkamerát szerez be

 

Megkérdeztük a MÁV Zrt.-t, mi az álláspontja az ügyben. A vasúttársaság lapunknak adott válaszában kifejti, a problémás útvonal biztosítására valóban igénybe vették a rendőrség segítségét. A társaság úgy látja, a jegyvizsgálók ellen elkövetett támadások megelőzésében hatékony eszköznek bizonyult a testkamera. Az InterCity járatokon pedig fedélzeti kamera is javítja a közbiztonságot. A ruházatra rögzíthető, mellkas vonalában elhelyezett eszközt a szakszervezet kezdeményezésére 2019 óta használja a társaság. Ennek köszönhetően minimálisra csökkent a bántalmazások száma, és kevesebb a jegyellenőröket ért agresszió. 

Idén több mint 6 ezer kalauz 12 ezerszer vett fel testkamerát, és mindössze 4 alkalommal kellett a felvételeket rendőrségi kérésre átadniuk.

 A vasúttársaság fontosnak tartja a munkavállalók testi-lelki épségégének megóvását, ezért a jelenleg használatban lévő 169 testkamera mellé további további ezer darab beszerzését tervezi. A cél pedig, hogy minden szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja az eszközt. Az InterCity járatokon pedig fedélzeti kamera is javítja a közbiztonságot.

 

A rendőrség szerint érezhető a hatás

 

Az Országos Rendőrfőkapitányság a Napló érdeklődésére megerősítette, hogy a Készenléti Rendőrség november 29-étől járatonként két fővel biztosítja a kérdéses vonatokat. E cikk megjelenéséig azonban nem volt szükség intézkedésre. Hozzátették, a rendőrök a kíséret alatt folyamatosan tartják a kapcsolatot a vonatok személyzetével. 

A jegyvizsgálók visszajelzése alapján az utasok több alkalommal pozitívan fogadták a rendőri jelenlétet.

 

Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában