tűzoltóautót adott a vitézi rend

2021.09.13. 12:36

Új jármű segíti a szoboszlói önkéntes tűzoltók munkáját

Az átadók hangsúlyozták: a fürdővárosban élők és az ideérkezők biztonsága mindenek előtt való.

Fotó: Tibai Irma

A tűzkakas uralja a sufnit, szaladnak a 19. századi kocsifecskendővel a tűzoltók. Nem boldogulnak, mert nincs vizük. Úgyis a lángok martaléka lesz a tákolmány, lemondón legyintenek és felhajtanak egy-egy kupica jóféle itókát. Az idősík megváltozik. Szirénázva, gyorsan érkezik egy modern tűzoltóautó, kiugrálnak a lánglovagok, és ahogyan kell, fürgén teszik dolgukat. Néhány perc, s csak a nyoma marad a tűznek. A bódé közelében találnak egy sérült embert, akit a Vitézi Rend képzett tagjai példás gyorsasággal ellátnak.

Mindez nem mese. A jelenetet a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi Százada megyénkben igen aktív tagjai és a hajdúszoboszlói önkéntes tűzoltók mutatták be azért, hogy érzékeltessék a fejlődést az egykori és a mai tűzkárelhárítás és -mentés között.

Az 1920-ban megalapított Vitézi Rend hajdú-bihari katasztrófavédelmi egysége, s a 145 éves történetű Hajdúszoboszlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület három éve kötött együttműködési megállapodást. A Vitézi Rend karitatív részlegének németországi szervezete évek óta rendszeresen juttat különféle adományokat hazánkba. Ezek legértékesebbike az a tűzoltó gépjárműfecskendő, amely az idén nyáron Hajdúszobosz­lóra került, s immár nemcsak az üdülővárost, hanem a környező településeket is szolgálja. A felajánlásról az írást Németországból vitéz gróf Molnár-Gazsó János főkapitány vette kézhez.

Jó kezekbe került

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, s újabb öröm, amikor a katasztrófavédelmi század parancsnoka azt kérte, hogy ez a tűzoltóautó Hajdúszoboszlóra kerüljön. Hajdú-Bihar megyében különösen aktívak a rend tagjai”

– hangsúlyozta az ünnepélyes átadón. Tudja, hogy a fürdővárosban komoly tűzoltóság és jól megszervezett önkéntes tűzoltóegység működik, s e hozzájárulással sikerült továbbgazdagítani Szoboszlót.

Stefan Simon, a rend karitatív részlegének németországi főigazgatójától megtudtuk, hogy a több mint 400 darabból álló felszerelést adományozóktól kapták, illetve vásárolták a hajdúszoboszlóiaknak. Nagyon büszkék teljesítményükre, mert tudják, hogy a felajánlás jó kezekbe került. – Annyi a vihar-, tűz- és egyéb kár, a mentés, ami meghaladja a hivatásosak erejét, illetve a hosszabb beavatkozásoknál is elkel az önkéntesek segítsége. A tűzoltó-egyesületnek van jogköre ilyen feladatok ellátására, szakképzettség a tűzoltásvezető teendőkhöz. Tagjaik között egyaránt tudnak egykori és jelenlegi hivatásos tűzoltókat, és a Vitézi Renddel együttműködve eredményesen közreműködhetnek, segíthetnek a bajban – mutatott rá Nagy Imre nyugalmazott tűzoltó alezredes, a helyi önkéntes egyesület elnöke.

Az adományt az önkormányzat nevében Majoros Petronella alpolgármester is méltatta.

Majoros Petronella | Fotó: Napló-archív

– Az itt élők és az ideérkező vendégek biztonsága mindenek előtt való, ezért az új jármű a város védelmi rendszerében, a hivatásosok munkájának segítésében nélkülözhetetlen szerepet fog betölteni – hangsúlyozta.

Tibai Irma

Már rendszerbe állították

A korszerű tűzoltóautót néhány héttel korábban vitéz Grosch Attila, a rend katasztrófavédelmi századának országos parancsnoka, vitéz Angyal Péter főhadnagy, megyei parancsnok és Papp János leendő vitézi rendi tag hozta haza. Otthont a városgazda jóvoltából annak telephelyén kapott. A honosítás és rendszerbe állítás után több bevetésen jártak vele a bajtársak, nemcsak Hajdúszobosz­lón, hanem Hajdúböszörményben és Kabán. Emellett több rendezvény biztosításáról gondoskodtak. Legalább ennyire fontos, hogy bemutatókon, rendezvényeken is népszerűsítik vele a tűzoltásban, mentésben közreműködők munkájának óriási jelentőségét.

Borítókép: a Vitézi Rend tagjai és tűzoltóbajtársak a Hajdúszoboszlóra adományozott új járművel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában