Lebukás

2020.12.09. 12:35

Többmilliárdot csalhatott el egy aranytömbök kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet

Hatmilliárdos bankszámlavagyont, luxusingatlanokat, rengeteg készpénzt, tíz kilónyi arany ékszert és egy cementgyárat is zároltak egy kiterjedt bűnszervezetnél – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A bűnöző csoport arany értékesítésével, bukócégek közbeiktatásával és bonyolult számlázási láncolatokon keresztül csaknem hatmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek – olvasható a NAV oldalán.

A bűnözők a gyanú szerint egy többszintű számlagyárat működtettek a jogosulatlan áfalevonásra és -visszaigénylésre. A szervezetbe épített bukócégek az illegális forrásból származó arany eredetének igazolására fiktív számlákat állítottak be, majd több cégen átszámlázva, adómentesen értékesítették Szlovákiában az időközben megmunkált aranytömböket.

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói bevetési egységek és informatikus szakértők bevonásával egyszerre 110 helyszínen tartottak házkutatásokat, 18 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. 5 személy letartóztatását és 1 személy bűnügyi felügyeletét a bíróság el is rendelte. Az akcióban közreműködött a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet is.

A költségvetést ért hatmilliárdos kár megtérítésére a NAV mintegy 4,5 milliárd forint és 4,5 millió euró értékben gyanús bankszámlákat zárolt, három lakást, további két, összesen 750 millió forintot érő luxuslakást, egy üzlethelyiséget és egy cementfeldolgozó üzemet vett zár alá. Az akcióban több mint 100 millió forint készpénzt, 131 millió forint értékű üzemi gépet, illetve több mint tíz kilogramm arany ékszert és aranytömböt is sikerült lefoglalni.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A hálózat irányítója akár 20 év börtönt is kaphat – tette hozzá közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésére, valamint a bűnismétlés veszélye miatt hat gyanúsított letartóztatását indítványozta a bíróságon – tájékoztatott honlapján a Debreceni Törvényszék.

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója 2020. december 4-én öt fő – köztük a bűnszervezet feltételezett feje –vonatkozásában egy hónapra elrendelte a letartóztatásukat, míg egy személy esetében a mozgás technikai eszközzel nyomon követett bűnügyi felügyeletéről döntött.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke, a bűncselekmény révén elért különösen jelentős vagyoni érték – közel 6 milliárd forint – és a külföldi kapcsolatrendszer, valamint egyéb körülmények alapján megalapozottan feltehető, hogy a kényszerintézkedés nélkül a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének.

A nyomozási bíró szerint a több éve folyó bűncselekmény bizonyításához további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges, és megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a bizonyítást veszélyeztetnék, a tanúkat megfélemlítenék, befolyásolnák, tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítenének, elrejtenének.

A Debreceni Járásbíróság végzése nem végleges, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában