segítő kezek

2020.08.06. 09:18

Bejrútba utazik a DEKOM csapata, a mentési munkálatokban segítenek majd

Libanon fővárosában kedden történt pusztító erejű robbanás, amelynek következtében több ezer ember sérült meg.

Fotó: Fotó: Vael Hamzeh / MTI/EPA

A mentési munkálatokat Magyarország kormányának felkérésére a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) is segíti. Az alakulat kötszereket, gyógyszereket, lélegeztetőgépet, orvosdiagnosztikai berendezéseket és egyéb gyógyászati segédeszközöket visz magával Bejrútba.

– Négyfős orvoscsoporttal indulunk a robbanás által érintett területre, ahol a sürgősségi és aneszteziológiai ellátás mellett, amennyiben szükséges, mentőorvosi feladatokat is ellátunk. Emellett feladatunk lesz, hogy a további, érkező mentőscsoportok munkáját előkészítsük, valamint felmérjük, hogy mi az, amire szükség lehet még a helyszínen – árulta el a Naplónak Dr. Késmárky András, az alakulat vezetője. Mint mondta, a helyszínre való utazást, és a segítségnyújtást egyaránt nehezíti a koronavírus-veszélyhelyzet. – A vírushelyzet miatt nagyon fontos volt, hogy felkészülten indulhassunk útnak. Minden olyan védőfelszerelést viszünk magunkkal, ami szükséges a legmagasabb szintű fertőzött területen végzett betegellátáshoz, valamint lesznek nálunk gyorstesztek, amivel folyamatosan tudjuk magunkat ellenőrizni – tette hozzá.

A magyar orvoscsoport augusztus 7-én, pénteken indul útnak és előreláthatólag egy héten át segíti a mentési munkálatokat Bejrútban. – A tapasztalataink azt mutatják, hogy a négyfős alakulattal mintegy három-négyszáz főnek tudunk ellátást nyújtani. Amennyiben szükséges, valamint a kormányzat, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy dönt, akkor további orvoscsoportoknak készítjük elő a terepet még a következő héten – tette hozzá végül Dr. Késmárky András.

Borítókép: Sűrű fekete füst tör a magasba a bejrúti kikötőben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én.

Kapcsolódó cikkek:

Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak (videó)

Több mint százan meghaltak a bejrúti robbanásban, magyar áldozatról nem tudnak (fotók)

Kiderült: orosz hajóról kobozták el a felrobbant műtrágyát Bejrútban (videó)

Orbán Viktor javaslatára Magyarország egymillió euróval segít Libanonnak

Kéthetes szükségállapotot hirdettek ki Bejrútban

Elsüllyedt az Orient Queen tengerjáró

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában