Számíthatnak a hatóságra

2020.05.01. 13:39

A távoltartás akár jelenleg is kérelmezhető

A járványhoz kötődően megjelentek, illetve ahhoz igazodtak egyes bűncselekménytípusok.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány idején a biztonságunkra is jobban oda kell figyelnünk, hiszen az egészségünk megőrzése mellett az is fontos, hogy ne váljunk bűntettek áldozataivá. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól egyebek mellett arra kértünk választ, milyen bűntettek fordulnak elő újonnan, valamint a családon belüli erőszakos bűncselekmények miatti eljárásokat illetően arra voltunk kíváncsiak, veszélyhelyzetben az erőszakos bűncselekmények súlyosabbnak minősülnek-e.

Megkeresésünkre az ORFK elöljáróban leszögezte: a büntetést minden esetben az ítélkező bíróság állapítja meg a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényben meghatározott büntetési tételek keretei között. Mint írják, a rendőrség kéri, hogy akinek a sérelmére bűncselekményt követnek el, vagy ilyenről tudomást szerez, azonnal hívja a 112-es segélyvonalat. Minden bejelentésre megteszik a szükséges intézkedéseket. A hatóság a szükséges létszámban ellátja a jogszabályban rögzített feladatait, és mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el – hívta fel a figyelmet az ORFK.

Kevesebb hívás

Az ORFK arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt idő alapján még nem beszélhetünk tendenciákról a bűncselekmények statisztikai adataira vonatkozóan, azonban az megfigyelhető, hogy egyes bűncselekménytípusok igazodtak a járványhoz. Ilyen például a rémhírterjesztés, a közveszéllyel fenyegetés, a csalás, a járványügyi szabályszegés. Egyúttal, mint írják, az is megfigyelhető, hogy a rendőrségre befutó segélyhívások száma csökkent, s azokon belül arányaiban több az információkérés, mint korábban.

Érdeklődtünk arról is, hogy esetleg a jelenlegi helyzetben többen hívják-e segítségül tettlegességig elfajult családi vitákhoz a hatóságot, azonban az ORFK-tól erre a kérdésünkre nem kaptunk érdemi választ: „Ennek a leválogatása hosszabb időt igényel – írta a főkapitányság, hozzátéve: – A távoltartás intézménye a jelenlegi helyzet ellenére is változatlanul működik.”

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában