tanácsok az ünnepi időszakra

2019.11.29. 16:00

Tömegben könnyebb a bűnözők dolga

Mindenki tehet arról, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává.

– Nemcsak a családok, a gyerekek készülnek az év végi ünnepekre, hanem a bűnözők is – hívta fel a figyelmet dr. Juhász Zoltán alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője Debrecenben, pénteken.

Az üres szatyor is érdekes

Arra emlékeztetett, hogy karácsony előtt rengetegen mennek bevásárlóközpontokba, vásárokba, piacokra, ahol a tapasztalatok szerint főleg a munkaidő vége után, hétvégenként nagy a tumultus.

„Ilyenkor szinte mindenki türelmetlen, mindenki igyekezne, senki sem előzékeny a másikkal, és ebben a felfokozott érzelmi hangulatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy értékeinkre figyeljünk”

– fogalmazott.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy a parkolókban leállított autókban jól látható helyen értékeket hagyunk. – Még az üres szatyrokat is tegyük be a csomagtartóba, mert a bűnöző azt gondolhatja, hogy értékek rejtőznek bennük, amiért érdemes betörni az üveget, felfeszíteni az ajtót – magyarázta. Elmondta: az intelem a kamerákkal megfigyelt mélygarázsokra, parkolóházakra is vonatkozik. Az ilyen emberek ugyanis nem néznek bele a kamerába, ügyelnek arra, hogy az arcuk ne látszódjon, például kapucnit vesznek fel. Egy autó feltörése nekik csak néhány másodpercig tart Az a tapasztalat, hogy hiába szól a riasztó az autóban, a legtöbben elmennek mellette. A járókelő ugyanis csak azt látja, hogy valaki pakol a járműben, de nem tudja, hogy az-e a tulajdonos – hívta fel a figyelmet.

Tappancsok nyoma az üvegen

Juhász Zoltán szerint az autóban a műszerfalra, a szélvédőre rögzített mobil gps, az ahhoz tartozó tappancs, illetve annak az üvegen látszó nyoma is felkeltheti a bűnözők érdeklődését. Vagyis amikor leparkolunk, a tappancs nyomát is tüntessük el a járműből.

Bacsó Attila (balról) és Juhász Zoltán a pénteki sajtótájékoztatón | Fotó: Matey István

A tömegközlekedési eszközök gyakran zsúfoltak az év végén. Nagy szatyrokkal, hátizsákokkal száll fel sok ember, és a tolakodásban nem veszi észre, hogy egy idegen a csomagjában kotorászik. Hajlamosak vagyunk a mobiltelefonunkat, pénztárcánkat a farzsebbe, a hátizsák oldalzsebébe, félig kilógatva beletenni. Idősebbekre jellemző, hogy a piacról hazafelé tartva a villamoson, buszon a megpakolt fonott kosár tetejére dobják a pénztárcát. Tárcánkat tartsuk a kabátunk cipzáros belső zsebében, vagy a táskánk jól zárható, mélyebb, alsó részén – hangsúlyozta a bűnmegelőzési osztályvezető.

Annak kapcsán, hogy néhány napja az egyik debreceni, belvárosi étteremből egy férfi ellopott egy a pulton hagyott 200 ezer forintot érő új laptop számítógépet (amelyet még aznap megtaláltak a rendőrök), a Bűnmegelőzési Osztály vezetője arra hívta fel az üzlettulajdonosok figyelmét, hogy semmilyen értékes tárgyat, például telefont ne hagyjanak elöl.

Veszélyesebb a biciklizés

Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője arról beszélt a tájékoztatón, hogy adventkor jelentősen megnövekszik a jármű- és a gyalogosforgalom a bevásárlóközpontok környékén és a főutakon. – Mindenki körültekintően közlekedjen, figyeljünk egymásra, legyünk előzékenyek, segítsük egymást. Amennyiben így teszünk, remélhetőleg nem lesz sérüléssel, halállal járó közlekedési baleset – jelentette ki.

Az alezredes arra emlékeztette a kerékpárosokat, hogy megváltoztak az időjárási viszonyok, gyakran ködös, párás, vizes az idő, korán sötétedik. Ilyenkor a járművezetők nehezebben veszik őket észre. – Ezért a láthatósági sárga mellényt lakott területen belül is érdemes felvenni. Lakott területen kívül kötelező ennek a viselése – egészítette ki az elhangzottakat. Hozzátette: hamarosan fagyossá válik az idő, melynek hatására főleg a falevelekkel borított kerékpárutak csúszóssá válhatnak.

A zöld jelzésre figyelve

Bacsó Attila kérdésünkre elmondta: ködlámpát sűrű ködben és erős havazás idején, lakott területen kívül szabad használni. Ennek ellenére sokan belterületen is élnek ezzel, ami a szembejövőt elvakíthatja.

A parkolással kapcsolatban kiemelte, ne álljuk el a szabályosan várakozók elől a kijáratot.

A rendőrségi szakember kiemelte, autóval csak úgy hajtsunk be a kereszteződésekbe, hogy a zöld jelzés ideje alatt el tudjuk azt hagyni.

„Úgy közlekedjünk, hogy a megvásárolt ajándékokat a szeretteinknek a fa alatt át is tudjuk adni”

- zárta gondolatait Bacsó Attila.

OCs

Ezek is érdekelhetik