száraz, napos őszkezdet

2021.09.16. 15:56

Az átlagnál jóval több volt a napsütés szeptember elején

Nyárias idővel kezdődött az ősz, mégis a sokéves átlag alatt alakult szeptember elejének középhőmérséklete.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Fokozatos melegedés, csendes, túlnyomóan napos és száraz idő jellemezte szeptember első tíz napjának időjárását. Megyénkben 16–17 °C között alakult a dekád középhőmérséklete, ez 1-1,5 fokkal elmaradt a harminc­éves átlagtól. Hőérzetünk viszont kellemesen alakult, hiszen a kezdeti 22-24 fokos maximumokról lassanként 25-30 fok közé emelkedett a napi csúcsérték, miközben sokat sütött a nap. A napfényes óraszám mintegy másfélszeresen haladta meg a szokásos értéket, a napos, száraz idő kedvezően hatott a most érő gyümölcsök mellett a lassanként szintén az érés, száradás fenofázisába lépő kukoricára. Míg a kukorica és a vegetatív fejlődésük végén járó gyökérzöldségek számára a csapadékmentes idő volt kívánatos, a zöldségfélék közül a kései fajták még bőséges vízellátást igényeltek volna.

Gombás fertőzések

Csapadékhullásra azonban alig volt példa a hónap eddig eltelt részében megyénk területén. Mindössze elsején fordult elő területi átlagban is mérhető mennyiség, s végül ez adta a dekád teljes csapadékösszegét. Általában 1-4 milliméter esőről érkezett jelentés megyénk mérőállomásairól, elvétve akadt egy-egy 5-8 milliméteres összeg a kiadósabb záporok által érintett körzetekben. Bár a csapadék 15-20 milliméterrel elmaradt az ilyenkor várható mennyiségtől, a párolgás is alacsonyabb volt, s csak napi 3-4 millimétert veszítettek talajaink ezen az úton. A vízigényes, még az aktív fejlődés, illetve termésérlelés fázisában lévő zöldségfélék és dísznövények mindenképpen jelentős vízpótlást igényeltek az időszak során, mivel főként a felső rétegek ismét sokat száradtak. A művelt 20-30 centiméteres rétegben a szabadföldi vízkapacitás 50-75 százaléka áll még rendelkezésre, ennél mélyebben, az 1 méteres szelvényben csupán 30-40 százalékos a nedvességtartalom. Ugyanebben a rétegben a teljes vízdeficit 120-150 milliméter közé tehető, amely hozzávetőleg az évszaknak megfelelő érték.

A talaj nedvességi állapota tehát száraz, azonban a lassan talajba kerülő repce magjai számára, valamint a következő hetekben esedékes őszi talajmunkák szempontjából a legtöbb körzetben megfelelő. Az optimális talajállapothoz mintegy 10-15 milliméter csapadékra lenne szükség, erre azonban a következő napokra ígérkező lehűlés ellenére is mérsékelt az esély. Néhány milliméter esőre mindenképpen van kilátás, amely a várható alacsonyabb hőmérsékletek mellett felveti a gombás fertőzésekre érzékeny, még be nem takarított állományokban a védekezés szükségességét, esetleg a betakarítás korábbi időpontra időzítését.

Debreceni Egyetem – MÉK, Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!