kánikula

2021.06.22. 14:49

Ekkor érhet megyénkbe az enyhülés a meteorológus szerint

Térségünkben elhúzódik a forróság tetőzése.

Hőség-zsáner Debrecen

Fotó: illusztráció / Napló-archív

- A hőséget egy több középpontú ciklon okozza Nyugat-Európában, és még nyugatabbra az Atlanti-óceánon. A ciklon egy alacsony nyomású időjárási képződmény, ami az óramutató járásával ellentétesen végez forgó mozgást, tehát esetünkben Afrika területéről szállítja jelenleg nemcsak felénk, hanem a teljes térségbe is a forró levegőt – ismertette Pártai Lúcia meteorológus a Napló kérdésére, amelyben a kánikula meteorológiai hátteréről érdeklődött.

„Annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy Debrecenben és környékén a napokban várható 35-38 Celsius-fokos tetőzést követően a nyugati országrészhez viszonyítva valamivel később, 25-én kezdődhet az enyhülés, a frissebb levegő beáramlása. Ekkor áthelyeződik a ciklon középpontja, így már nem a déli áramlás lesz a meghatározó”

- részletezte az időjós. Ezt követően, hétvégén várható, hogy a hőmérséklet az átlagoshoz közelítő, 30 fok körüli értékre áll majd be, így a hirtelen jövő lehűléssel ne számítsunk. Ez mindenesetre már könnyebbséget hozhat a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, az időseknek – tette hozzá Pártai Lúcia. Kitért arra is, hogy a frissebb levegő érkezése komoly légköri változásokat hozhat, labilissá válnak a légtömegek, így kialakulhatnak majd viharok, lokális felhőszakadások. Július azonban már átlagosnak mondható hőmérsékleti értékekkel indul.

Fotó: Napló-archív

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!