agrometeorológia

2021.03.10. 14:23

Erős éjszakai fagyok, enyhe nappalok

Enyhe, jobbára napos, tavaszi idő serkentette a vegetációt, továbbá a sáros talaj felszáradását március első hetében.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Évszakváltásról csak a naptár alapján beszélhettünk a meteorológiai tavasznyitány alkalmával, hiszen az enyhe idő már február utolsó hetétől beköszöntött térségünkben. A harmincéves átlagnál 1-2 fokkal magasabb középérték jellemezte az elmúlt hét időjárását, miközben csaknem másfél-kétszer annyit sütött a nap, mint az évek többségében megszokhattuk ilyenkor. Az öt centiméter mélységben mért talajhőmérséklet napi átlaga 5°C közelében állandósult, amely a kis hőigényű, korai szántóföldi és kertészeti kultúrák, a borsó, tavaszi kalászosok, egyes gyökérzöldségek, hagymafélék vetéséhez már megfelelő érték.

Többszöri eső várható

A levegő hőmérséklete jellemzően 10-15 fok között mozgott a legenyhébb, délutáni órákban, míg hajnalonként néhány órára valamivel fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. A hét végére hideg légtömeg érkezett, ennek hatására a nappali felmelegedés mindenütt 10 fok alá esett vissza, erősödtek az éjszakai fagyok. Vasárnap, valamint hétfőre virradóra egy-két fagyra hajlamos körzetben a mínusz 10 fokot is megközelítette a hőmérséklet a hajnali minimum idején, de sokfelé mértünk normál fekvésben is mínusz 5 fok alatti értékeket. A kemény fagyok a legtöbb növényfajnál nem okoztak számottevő fagykárt, hiszen az enyhe idő ellenére a vegetáció Kelet-Magyarország térségében egyelőre kevéssé előrehaladott állapotban van.

A kinti munkák végzésének nagyban kedvezett a száraz időjárás, s mivel a napi párolgás tartósan egy milliméter köré emelkedett, mérhetővé vált a felszíni talajrétegek vízvesztése, a legtöbb helyen géppel is járhatók a mezőgazdasági táblák. Az időszak csapadékösszege általában öt milliméter alatt maradt: pénteken érintette a keleti országrészt egy hidegfront csapadékzónája, amelyből eső, zápor, helyenként hózápor adott néhány milliméter csapadékot, a többi napon csupán elvétve hullott csapadék. A talajok nedvességkészlete mindenütt legalább a szabadföldi vízkapacitásnak megfelelő, a legtöbb kultúránk aktív gyökérzónájának mélységét felölelő egy méteres szelvény vízhiánya elhanyagolható. Jó vízgazdálkodású, átlagos fekvésű táblákon már művelésre alkalmasak a talajok, a mélyebb fekvésű, magas talajvizű részeken azonban továbbra is sokfelé okoz gondot a belvíz, vagy a sáros, felázott felszín. A következő 5-7 nap során várható újabb enyhülés miatt ismét fokozódhat a párolgás és a felszáradás intenzitása, ezzel párhuzamosan azonban a csapadékhajlam is növekedhet, várhatóan többszöri, kis-közepes mennyiségű csapadékkal.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!