agrometeorológia

2021.01.05. 14:26

Hidegebbre vált az idő, fagyok lehetnek

Enyhe volt az idő Kelet-Magyarországon az ünnepek alatt, havazás helyett újabb kiadós eső áztatta a földeket.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Térségünkben a klímastatisztikák szerint ugyan meglehetősen ritka a hótakaró kialakulása december utolsó dekádjában, sokak számára mégis a hófehér szín teszi igazán ünnepivé ezt az időszakot. Ezúttal is csekély volt azonban a havazás esélye annak ellenére, hogy karácsony elmúltával hideghullám törte meg a tavaszias enyheséget. Csupán 1-2 napig tartott a lehűlés, ekkor erősebb, mínusz 4 – mínusz 9 fokos fagyok is előfordultak hajnalban, majd újra egész napra fagymentessé vált az idő. A nappali órákban többször és többfelé elérte a hőmérséklet a 10°C-ot, néhol 13-14 fokot is mérhettek, de általában 6-11°C között állt be a napi maximum. A december 21-től január 3-ig tartó időszak középhőmérséklete 4,5-5,5°C között alakult, ami 5-6 fokkal haladta meg az 1981-2010-es periódus átlagértékét.

Telítődött talajok

Hasonlóan erős pozitív anomáliát mutatott a talaj felső 5 centiméteres rétegének átlaghőmérséklete, e tartományban 2-7 fok között ingadoztak az értékek. Őszi gabonáink és a repceállományok nyugalmi időszaka egyelőre jelentősebb stressztől mentesen telik, a mélyebb fekvésű és rossz vízgazdálkodású táblákon ugyanakkor ismét többfelé jelent meg a belvíz. A nedvesség leszivárgását talajfagy még átmenetileg sem akadályozta, lassanként azonban a mélyebb rétegek is telítődnek. Az időszak végére 1 méteres mélységig a legkevésbé csapadékos területeken is 10-50 milliméterre csökkent a talajok deficitje a szabadföldi vízkapacitáshoz képest. Az időszakban hullott mintegy 30-50 milliméter eső nyomán sokfelé viszont már egyetlen csepp nedvesség sem hiányzik.

A jelenlegi előrejelzések a csapadékhajlam lassú csökkenésével számolnak a hónap második dekádjának végéig, eleinte azonban még számítani kell jelentős csapadékhullásra. Ennek halmazállapota az idő előrehaladtával egyre többfelé vált szilárdra, a lehulló hó pedig kevésbé jelent kockázatot a belvízre érzékeny területeken. Mivel keményebb és tartósabb fagyos időszakokra is kilátás van, a talajfagy következtében állandósulhat a víz-, illetve jégborítás a már elöntött területeken. A kiskertekben a szubtrópusi származású haszon- és dísznövények fagyvédelme adhat majd feladatot a gazdáknak. E növénycsoport károsodása többnyire mínusz 15 fok körül válik jelentőssé, ezért érdemes a rövid távú előrejelzésekre alapozva, szükség szerinti takarással e fölött tartani a növény körüli légtér hőmérsékletét.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!