agrometeorológia

2020.10.14. 12:46

Már a mélytalaj is töltődik vízzel

Október első dekádja az átlagnál 2-3 fokkal melegebb időt, és gyakran kiadós csapadékot hozott.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Második őszi hónapunk ott folytatta, ahol a szeptember abbahagyta: mind hőmérsékleti, mind pedig csapadék szempontjából az évszakos átlag felett teljesített az elmúlt tíz nap. Térségünk szinte mindvégig egy meg-megújuló, hosszan elnyúló, alacsony nyomású mező keleti oldalán maradt, mely váltakozva déli-, illetve nyugatias irányból enyhe, nedves levegőt szállított hozzánk. A változékony idő mellett főleg az időszak első felében emelkedett még 25°C fölé a hőmérséklet, majd fokozatosan 20 fok köré mérséklődött a maximum. Eleinte hajnalonként is 10-15 fokos értékekre ébredhettünk, végül a napi legalacsonyabb érték is visszaállt az évszaknak megfelelő 5-8 fokos tartományba.

Rothadás, minőségvesztés

A csendesebb, eseménytelen napokon hőérzetünk a késő nyarat idézte, hiszen sokat sütött a nap, így még a borongósabb, csapadékos napokkal együtt is kissé a sokéves átlag feletti napfénytartammal zárt az időszak. A szüreti időt egyre gyakrabban szakította meg széllel, csapadékkal, egy-két napon akár zivatarral is járó frontátvonulás, a csapadék átmenetileg lelassította az esedékes talajmunkákat, továbbá a kukorica, a gyökgumósok és a kései napraforgó betakarítását. Az időszak csapadékösszege 10 és 30 milliméter között alakult, a megye keleti részén volt több eső. A talajok felső, művelt rétege a szabadföldi vízkapacitásig telítődött a dekád végére, a nedvesség ekkorra hozzávetőleg a 30-50 centiméteres szintig hatolt le. Az újabb csapadék várhatóan megkezdi majd a fél méternél mélyebb rétegek feltöltését, ahonnan pillanatnyilag 60-80 milliméter nedvesség hiányzik. A mezőgazdasági munkák átmenetileg ismét megakadhatnak a talajfelszín elsárosodása miatt, noha az őszi kalászosok vetésével, valamint a betakarítással járó munkacsúcs épp most, Gál napjának hetében esedékes. A talaj nedvességkészletének feltöltődése máris valamivel megelőzi az évek többségében megszokott ütemet, ezzel azonban a szeptember végéig tartó szárazság okán megkésett repce- és őszi zöldségféle vetések a helyükre kerülhettek. Ahol a munkák szervezésével szerencsésen kihasználták a szárazabb epizódokat, ott a gabonavetések is optimális feltételek mellett indulhatnak majd meg. A következő 10-14 napra előrejelzett, az évszaknak megfelelő hűvösebb napok és a sok nedvesség miatt ugyanakkor a még be nem takarított gyümölcsök, zöldségfélék esetében fokozódik a rothadásos betegségekkel járó minőségvesztés kockázata.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!