Bokrétaünnep

2024.07.10. 12:05

Elérte legmagasabb pontját az Ebesen épülő logisztikai csarnok

A napokban tartották meg a belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. Ebesen épülő csarnokának a bokrétaünnepségét. A logisztikai csarnok a beruházás tervei szerint 55 ezer négyzetméteres lesz, az I. ütemben egy 22 ezer m2-es létesítményt építenek.

Haon.hu

Ahogy arról márciusi cikkünkben beszámoltunk, közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnok alapkövét tették le Ebesnél. Mint azt a Magyar Építők megírta, a zöldmezős beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW-gyár közelében kerül sor, a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el egy 122 ezer m2 területű telken a belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) megbízásából. A WLP már több mint 1 millió m2-nyi csúcstechnológiás logisztikai beruházással rendelkezik Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban.

A logisztikai csarnok alapkövét márciusban tették le, akkor még így nézett ki a helyszín
A logisztikai csarnok alapkövét márciusban tették le, akkor még így nézett ki a helyszín
Forrás: Napló-archív

Az elmúlt 6 év alatt Magyarországon több mint 200 ezer négyzetméternyi épületet húzott fel, ezzel közvetlenül több mint 1000, közvetetten pedig mintegy 4000 munkahelyet teremtett. Beruházásaival pedig 150-et meghaladó hazai cégnek adott otthont - olvasható a magyarepitok.hu cikkében.

A logisztikai csarnok néhány hónap alatt elérte legmagasabb pontját

Mint írják, Debrecen szomszédságában, az Ebesen épülő Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. legújabb építkezése 2024 júniusában következő fázisba érkezett. Bár a teljes, közel 55 ezer m2 alapterületű logisztikai komplexum befejezése 2026-ban várható, az I. ütemben megvalósuló 22 ezer m2-es csarnok kivitelezése elérte a legmagasabb pontját.

2022 júliusában vásárolta meg a Weerts Logistics Park HUR One Kft. az önkormányzattól a több, mint 12 hektáros területet. Kötelezettséget vállalt rá, hogy 2026. december 31-ig egy legalább 50 ezer négyzetméter alapterületű építményt is magába foglaló beruházást valósít meg. Az építkezés márciusi alapkőletételét követően júniusban újabb mérföldkövéhez érkezett a beruházás, az I. ütem legmagasabb pontjának elérésével.

Ideális helyen valósul meg a beruházás

A WLP a logisztikai komplexum központi elhelyezkedésével, a környékbeli tudástőke alkalmazásával járul hozzá a helyi gazdasági ökoszisztéma fellendítéséhez. A kedvező lokációjú raktárbázis a debreceni repülőtér és vasútállomás, valamint az épülő BMW-gyár és az M35-ös autópálya közelében helyezkedik el, így kitűnően kapcsolódik a térség igényeihez. A logisztikai hálózatokhoz való könnyű hozzáférés miatt az épületkomplexum elhelyezkedése ideális az intermodális szállítás tervezésekor

– emelték ki írásukban. Hozzátették, a 900 méterre elhelyezkedő ebesi vasútállomás és a közelben található buszmegálló biztosítja a jó megközelíthetőséget, ezzel előnyt teremt a munkahelyteremtési célok megvalósításához.

Az építkezés során mind a belga-magyar raktárfejlesztő, mind pedig a kivitelező számít a jól képzett, helyi munkaerőre. A beruházás hatása pedig nemzetgazdasági szinten is tükröződik majd.

A WLP elkötelezett a fenntartható fejlesztés iránt

A projekt kivitelezői a tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az energiahatékony megoldásokat felvonultató logisztikai épület megfelel a BREEAM „Very Good” minősítés feltételeinek.

Az épület tervezésekor már arra helyeztük a hangsúlyt, hogy legfenntarthatóbban járjunk el, így az autóipari logisztikánál jellemző kiugró parkolószámot egy további 1,5 hektáros telken tudjuk megvalósítani, ezzel el tudtuk kerülni a mélygarázsos parkolás okozta ökológiai terhet, és még egy település lakosainak kialakított kutyafuttatót is tervezni tudtunk

– magyarázta Lőrincz-Hadnagy Tibor, a projekt COO & Operations Managere.

Az épület fűtését gáz helyett fenntartható hőszivattyús megoldások biztosítják, mely a bérlői igényeknek megfelelően akár napelemmel is ki tud egészülni. Lőrincz-Hadnagy Tibor hozzátette, a napenergia-rendszerek telepítésével pedig csökkentik a beruházás ökológiai lábnyomát, hozzájárulva a fenntartható működéshez. Az irodablokkok hőellátását és légtechnikai megoldását külön önálló rendszerként tervezték meg.

A csarnok elérte a legmagasabb pontját
A csarnok elérte a legmagasabb pontját
Forrás: Weerts Logistics Park

Világszínvonalú „Big Box” csarnokok a logisztika szolgálatában

A számos ipari teherkapuval felszerelt komplexum épületeit kifejezetten a nagy logisztikai cégek számára alakítják ki. A csarnokok kamionok fogadására alkalmasak. A logisztikai bázison 50 db kamionparkoló, 52 db dokkoló, továbbá hidraulikus rámpakiegyenlítővel rendelkező szintbeli és dokkoló kapuk, valamint sideloading rakodási megoldás teszi könnyebbé az árumozgatást – emelte ki a Magyar Építők.

Az építmények az e-commerce és csomagszállítás, a hűtött, mélyhűtött és hőmérséklet szabályozott termékek, valamint a könnyűipari gyártó és összeszerelő tevékenységet végző vállalkozások igényeinek kiszolgálására specializálódnak. A nagy belmagasságú vasbetonvázas épület összesen 4 db önálló bérleményből áll, melyek a beépített energiahatékony megoldásoknak köszönhetően alacsony rezsiköltséggel, kiváló megvilágítással és belső kialakítással rendelkeznek.

Az építmény különlegessége még, hogy 1286 m2-en iroda kialakítása is helyet kapott a tervezéskor. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a teljes cég irodai apparátusát is beköltöztessék a recepcióval rendelkező, open office kialakítású, konyhával és tárgyalóval felszerelt irodaházba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában