Újabb munkahelyek létesülnek

2024.01.17. 13:13

Csak a BMW-nek gyárt majd alkatrészt az újan Debrecenbe érkezett német cég

A német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első és hátsó tengelyeket fog gyártani a BMW elektromos autóihoz.

Bekecs Sándor

Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezetője (balra), Karsten Bongart; Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Ludwig Armbruster, Papp László, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke; Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Varjassy Csaba

Forrás: Kiss Annamarie

Újabb nagyberuházást vonzott Debrecenbe az épülő BMW-gyár, a német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első és hátsó tengelyeket fog gyártani a piacvezető német autógyártó cívisvárosi gyárában 2025-től előállítandó elektromos járművek számára. A ZF beruházásnak értéke 10 milliárd forint, mellyel mintegy 131 munkahelyet hoznak létre. A tervezett gyáregység 2024 végére készülhet el, s a következő évben kezdheti meg a termelést. A részletekről január 17-én, a Divinus Hotelben számoltak be a vármegyeszékhely vezetői és a cég képviselői. 

Papp László polgármester a beruházásról szóló szerdai tájékoztatón
Papp László polgármester a beruházásról szóló szerdai tájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

– Az elmúlt tíz esztendő céljaként tűztük ki azt, hogy munkahelyek sokaságát hozzuk létre azért, hogy aki itt, Debrecenben képzeli el a jövőjét, annak biztos jövőképet tudjunk mutatni. Megteremtsük azokat a feltételeket, melyekkel hosszú távon lehet Debrecenre építeni – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester. Rámutatott, az elmúlt egy évtized eredményes volt, ugyanis több mint 18 ezer új munkahely jött létre a cívisvárosban. Mint mondta, a siker még a Holdról is látszik, hiszen az ide érkező beruházások nagyságrendje is számottevő. 

A városvezető hangsúlyozta, a gazdaságfejlesztéssel megérkeztek az első globális szereplők is – mint például a BMW –, elkezdődtek az iparfejlesztések, gyárépítések. – Ezek a folyamatok azonban sohasem egy hullámban érkeznek, hiszen a globális vállalatokat követik azok beszállítói, partnerei is – tette hozzá. 

Újabb lehetőség a debreceniek számára 

– Büszke vagyok, hogy a ZF Debrecent választotta, s külön megtisztelő számunkra, hogy a budapesti bejelentést követően fontosnak tartották, hogy itt is bemutatkozzanak. A ZF itt van, s együtt gondolkodik velünk a város jövőjét illetően – méltatott Papp László. 

A BMW egyik legnagyobb beszállítójaként a német vállalat 10 milliárd forint értékű beruházásával 131 új munkahelyet hoz létre. Debrecen polgármestere köszöntőjében kiemelte, a német autóalkatrész-gyártó cég debreceni üzeme egy újabb lehetőség a debreceniek és mindazok számára, akik Debrecenben képzelik el jövőjüket. A városvezetés nevében bízik benne, hogy a vállalat megtalálja helyben a számára megfelelő szakembereket. – Szeretném felajánlani ebben közreműködésünket, segítségünket. A debreceni oktatás, szakképzés naprakészen követi a város gazdaságának változását, hogy annak megfelelő, kiváló minőségű utánpótlást biztosítson – jegyezte meg. 

Debrecen Ludwig Armbruster haon
Ludwig Armbruster, a VP PL Chassis Sys. & Modules regionális alelnöke 
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen is részesévé válik a ZF globális hálózatának 

Ludwig Armbruster, a VP PL Chassis Sys. & Modules regionális alelnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt évek során sikerült demonstrálniuk azt, hogy a gazdasági nehézségek közepette is képesek a fejlődésre. 

Igyekeztünk többek között az innovációra, az elektromobilitásra való átállásra, a termékeinkre, partnereinkre és a munkatársainkra fókuszálni 

– sorolta.  

Az alelnök a vállalat bemutatásában kiemelte, „just in time” és „just in sequence” rendszerben (időablakos rendszerben) szállítanak termékeket az autóiparban. – 1998-ban elsőként a BMW vált az ügyfelünkké. Az elmúlt 30 év során sikeresen vettünk számos akadályt, értünk el mérföldköveket. Jelenleg 18 üzemünk működik 11 országban, s örülök, hogy Debrecen is részesévé válik ennek a globális hálózatnak – húzta alá Ludwig Armbruster.

Karsten Bongart szenior projektmenedzser a debreceni beruházással kapcsolatban elmondta, a már épülő, 14 ezer négyzetméteres üzemüket a BMW gyárának közelében, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben alakítják ki, 4,4 hektáron. Az időablakos rendszer miatt csak kifejezetten a BMW számára készülnek majd itt elsősorban első- és hátsótengelyek. Kiemelte, termelésük „tiszta és csendes”, azaz semmilyen károsanyag-kibocsátástól, emissziótól nem kell tartaniuk a debrecenieknek. 

Varjassy Csaba üzemvezető a kivitelezés mérföldköveiről elmondta, jelenleg az épület vázszerkezete készült el, a következő mérföldkő idén májusban lesz, amikor elkezdődik a gépek telepítése, s azok gyártásra való felkészítése. Szeptemberben használatba veszik az üzemet, megkezdődik a prototípusok gyártása, majd szűk egy éven belül elindulhat a sorozatgyártás. 

Debrecen Karsten Bongart  haon
Karsten Bongart szenior projektmenedzser 
Forrás: Kiss Annamarie

Német és kínai cég is a BMW-közvetlen szomszédságában 

Mint arról korábban beszámoltunk, a ZF Chassis Modules Hungary Kft. összesen 24 milliárd forint értékű projektjének keretében Debrecen mellett Kecskeméten építi fel másik üzemét, ahol a helyi Mercedes gyáraiban készülő elektromos autók számára gyárt majd lengéscsillapítókat, valamint első és hátsó tengelyeket. A beruházásokhoz az állam 2,4 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 313 új munkahely létrejöttét a két városban. 

A kínai EVE Power után – mely 400 milliárd forint értékű beruházásával több mint ezer új munkahelyet teremt – egy újabb világcég érkezik Hajdú-Bihar vármegye székhelyvárosába, hogy kifejezetten a BMW itt gyártott autóihoz állítson elő alkatrészeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában