Környezetvédelem

2023.12.01. 15:53

Debreceni szakemberek a zöldebb ipari parkokért

A termálvíz és a napsütés ereje nemcsak a csúszda-, hanem az ipari parkokban is jól jön.

Kosztin Éva

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntötte a résztvevőket

Forrás: Molnár Péter

– 2050-re karbonsemlegessé válni, ez Debrecen ambiciózus hosszú távú terve – hangzott el Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében pénteken, a Karbonsemlegesség az ipari termelésben elnevezésű konferencián a debreceni MODEM-ben. 

Nagyszerű gazdasági eredményeket ért el a város az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően, de a további növekedéshez elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóságra és az élhetőségre fókuszáljunk

 – mondta.
Az alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat évek óta elkötelezett a folyamat iránt, tízezer fát ültettek a szén-dioxid csökkentésének érdekében, erdővédelmi programot indítottak és megkezdték a köztéri izzók cseréjét is. – Feladatunk az is, hogy összehozzuk az ipari szereplőket az energetikai szakemberekkel. Szerencsések vagyunk, mert az érintettek eddig is érdeklődést mutattak a zöld kezdeményezések iránt, remélhetőleg a konferencián sok új ötlet születik – fogalmazta meg.

Feltérképezték a lehetőségeket

A 2050-re kitűzött cél elérése érdekében a város vezetősége idén áprilisban elindította a „Karbonsemleges ipari parkok és iparterületek Debrecenben” elnevezésű projektet az EDC Debrecen Nonprofit Kft. és a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. együttműködésével. 

A projektszervezők tanulmányt készíttettek az ipari parkok környezeti fenntarthatóságáról és gazdasági fejlődésük egyensúlyának biztosításáról, valamint a település napenergia- és geotermális lehetőségeinek a feltérképezéséről.

A tanulmánnyal megbízott TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft. munkatársa, Gyetvai Gabriella ismertette az eredményeket a konferencián résztvevő 27 cég csaknem 50 képviselőjével, akik az előadás után interaktív, közösségépítő programokon vehettek részt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában