Fontos fejlesztés

2023.10.10. 16:19

Biztosított az áramellátás Debrecenben: ötmilliárd forintból épített transzformátorállomást az Opus Titász

Elkészült az Opus Titász nagyfeszültségű transzformátorállomása az Észak-nyugati Gazdasági Övezet mellett.

Bekecs Sándor

Elkészült az Opus Titász nagyfeszültségű transzformátorállomása az Észak-nyugati Gazdasági Övezet mellett

Forrás: Czinege Melinda

Elkészült és október 10-én ünnepélyes keretek között átadták az Opus Titász Macs 132/22 kV-os transzformátorállomását. Az új alállomás megépítésével magas minőségban biztosított a megfelelő mennyiségű villamosenergia-szolgáltatás az Észak-nyugati Gazdasági Övezet és a debreceni lakosság részére. 

Miközben az energiafelhasználás rohamléptékkel halad az elektrifikáció irányába, egyre inkább igazabb a régi mondás: amíg áram van, minden van. De ma már inkább igazabb az: ha nincs áram, akkor semmi sincs

– kezdte köszöntőjét Torda Balázs, a beruházó Opus Titász Zrt. vezérigazgatója. Mint kifejtette, az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy bár a modern élet elhagyhatatlan része az energia, az nem terem magától, meg kell küzdeni érte. Elmondta, évtizedekkel korábban az energetikai iparágra, mint egy statikus állapotú jelenségre gondolt a világ, de az utóbbi néhány év fordulatot hozott ebben, egy fontos szegmenssé vált. – Egyre nagyobb publicitást kapott a munkánk, nagyot nőtt az iparág megbecsülése. Ez a fokozott figyelem azonban felelősséggel jár, s mi igyekszünk ennek nap mint nap megfelelni. Ennek egyik jele a mostani beruházás is, amely a keleti országrész fejlesztési programjának kiemelt állomása – hangsúlyozta. 

Debrecen, mac, opus titasz, bmw, villamosenergia
Torda Balázs, az Opus Titász Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A beruházásról elmondta, a transzformátor állomás 150 megavoltamper villamosteljesítményre képes. A Debrecen önkormányzatával közösen finanszírozott, mintegy 5 milliárd forint értékű projekt eredményeként 19 kilométer nagyfeszültségű (132 kilovoltos) távvezetéket, az állomáson belül 4 darab nagyfeszültség távvezetékmezőt, 3 darab kábeles ügyfél-leágazó mezőt, 2 darab 40 megavoltamperes transzformátort és 25 darab 22 kilovoltos középfeszültségű indítómezőt alakítottak ki.

– A beruházás során olyan prominens ügyfeleknek tudunk energiát szolgáltatni, mint a BMW, amely a térség fejlődésének motorjává vált – tette hozzá. Elmondta még, hogy az állomás a mai kor szigorú követelményeinek megfelelve épült, jelentős részben hazai beszállítók fejlesztéseivel és termékeivel dolgoztak a kivitelezés során. 

Növekszik az ellátásbiztonság a lakosság számára is

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az ország legmodernebb ipari parkjának energiáját biztosító alállomás épült.

Hatékony város- és gazdaságfejlesztés akkor lehetséges, ha megfelelő mennyiségű energia és megfelelő minőségű szolgáltatás áll rendelkezésre. A kormány, az Opus Energetika és az önkormányzat közötti stratégiai együttműködés eredményeként megfelelő mennyiségű áram áll rendelkezésre mind a helyi gazdaság, mind a lakosság számára

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: bár az alállomás hozzájárul a város energiaellátásához, de kéri az Opus Titászt, hogy a következő időszakban a lakossági szolgáltatás-biztonsághoz kapcsolódó fejlesztéseket is végezzen el. Mint fogalmazott: hiába a gazdasági fellendülés, ha annak eredményei az itt élők érdekeit nem szolgálja. 

Debrecen, macs, opus titasz, bmw, villamosenergia
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

– Debrecen felzárkózik, rövid időn belül megelőzi a többi magyar nagyvárost és európai viszonylatban is meghatározóvá válhat, köszönhetően többek között a már említett stratégiai együttműködésnek. Ez a beruházás és az előttünk álló továbbiak teszik lehetővé, hogy Debrecen egy vonzó, élhető várossá váljon. Bizakodóak lehetünk a jövőt illetően – mondta Papp László. 

Vonzóbbá tették hazánkat a külföldi befektetők számára

Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója rámutatott: az elkészült transzformátorállomás vármegyei szinten is kiemelkedő jelentőségű, melynek hatását mind a vállalatok, mind a lakosság érezni fogja.

Az Opus jelentős szerepet tölt be több ágazatban is. A társaság hamarosan mintegy húsz százalékos részesedéssel bír a hazai villamosenergia-piacon. Ezzel még inkább szolgálhatjuk, s támogathatjuk a lakossági igényeket, az ország gazdasági fejlődését

– hangsúlyozta. Hozzátette, a cégcsoport feladata a meglévő értékek megőrzése, újak teremtése; az ellátásbiztonság szavatolása, s a hazai beszállítókkal való együttműködés. 

Debrecen, macs, opus titasz, bmw, villamosenergia
Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

– Büszkék vagyunk az Opus Titász fejlesztésére, melyet nagyrészben hazai munkaerővel és technológiával vitt véghez. A beruházás lehetőséget ad, hogy Magyarország még vonzóbbá váljon a külföldi tőke számára, ezáltal még több munkahely jöjjön létre a keleti országrészben – emelte ki. 

Duplájára nőtt Hajdú-Bihar vármegye gazdasága

Lantos Csaba energiaügyi miniszter rámutatott: Hajdú-Bihar vármegyében 2010 óta megduplázódott az egy főre jutó GDP aránya, a foglalkoztatottak száma pedig 22 százalékkal emelkedett. –

 És ez még csak a múlt, a jövő még előttünk áll. A gazdaság minden területén impozáns az előrelépés mind Debrecenben, mind a vármegyében – fejtette ki.

Beszédében méltatta a Debreceni Egyetem nemzetközi szinten is versenyképes tudást adó bázisát és a helyiek lokálpatriotizmusát, mely még inkább ösztönzi a fejlődést.
A miniszter elmondta, a fejlesztés a BMW gyárának is otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet energiaellátását segíti. Magyarország az európai autóipar jelentős szereplője, az ágazat meghatározó hányadát adja a hazai gazdaságnak, az ipari teljesítménynek és a foglalkoztatásnak.

Az autógyártás korszakváltáson megy keresztül. Az Európai Unió a klímasemlegesség és az elektromobilitás mellett kötelezte el magát, így hazánknak is a legkorszerűbb technológiákat kell meghonosítania. Ennek egyik pillére, hogy a BMW debreceni gyára kizárólag elektromos autókat gyárt majd

 – jegyezte meg.

Debrecen, macs, opus titasz, bmw, villamosenergia
Lantos Csaba energiaügyi miniszter
Forrás: Czinege Melinda

Cél a megfizethető lakossági gáz- és villamosenergia

– Világpolitikai, gazdasági oka van annak, hogy az energiaellátás minden országban kiemelkedő kérdéssé vált. A bizonytalanság továbbra sem szűnt meg, hisz a napokban újabb fegyveres konfliktus ütötte fel a fejét, amely szintén kihatással lesz mindennapi életünkre – hívta fel a figyelmet Lantos Csaba. Elmondta, a kormány feladata, hogy a jelenlegi helyzetben megtalálja a megfelelő válaszokat. Továbbra is támogatja a gazdaságfejlesztést, a munkahelyteremtéseket és a családokat. Az energiapolitika is ezen célokat szolgálja.

Kidolgoztunk egy tízéves, többezer milliárd forintos energiaprogramot, melyben egyaránt építünk a megújulóenergiára és az atomenergiára. A villamosenergia-hálózat fejlesztésére, bővítésére mintegy 160 milliárd forintot fordít a kormány – emelte ki az energiaügyi miniszter.

Cél, hogy Magyarországon folyamatosan biztosított legyen az energiaellátás, mely fenntartható és a lakosság számára megfizethető legyen. A macsi transzformátorállomás e célhoz vezető út egy fontos mérföldköve, mely hozzájárul a vármegye további gyarapodásához. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában