Infrastruktúrafejlesztés

2023.04.25. 13:51

Biztonságosabb ellátást és korszerűsítést tervez a OPUS Hajdú-Biharban

Több mint 8 milliárd forintból hálózatfejlesztést és karbantartást ígér a társaság Hajdú-Bihar vármegyében.

Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. vezérigazgatója

Forrás: Molnár Péter

A Debrecenben és Hajdú-Bihar vármegyében erre az évre tervezett áram- és gázhálózati munkákról tájékoztatott kedden Torda Balázs, az  OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. vezérigazgatója a vállalat Kossuth utcai székházában. 

A társaság idén még stabilabb és biztonságosabb szolgáltatást ígér a lakosságnak, míg az üzleti ügyfeleknek elsősorban a versenyképesség égisze alatt zajlanak a fejlesztések

 – szögezte le először. Elmondta, hogy az Opus-csoport két elosztóvállalata, a TITÁSZ és a TIGÁZ az energetikai piac dinamikusan változásaihoz igazodva új technológiákkal igyekszik lépést tartani. 

A TITÁSZ debreceni üzeme a megyében 276 ezer fogyasztó villamosenergia-ellátását szolgáltatja; összesen 8 ezer 500 kilométeres villamoshálózaton, és több mint 3 ezer 100 transzformátorállomás üzemeltetésével biztosítja a hálózat folyamatos működését. A TIGÁZ ennél valamivel kevesebb, 154 ezer fogyasztót lát el, csaknem 434 millió köbméter földgáz elosztásával.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a társaság idén is jelentős forrásokat fordít a régió villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására. Figyelnek a megelőzésre is, terveik szerint a fejlesztések, a berendezések és a hálózatok megújítását még azelőtt megvalósítják, hogy megnőne az üzemzavarok száma. A beruházásokat illetően az áramhálózatra 5,8 milliárd, a gázhálózatra 2,6 milliárd forint jut.

Javuló tendencia az ellátásban

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a TITÁSZ debreceni üzemének területén folyamatosan csökken az áramkimaradások hosszúsága és száma egyaránt, ennek érdekében pedig további fejlesztések várhatóak: 20 kilométer elosztóhálózat telepítését és 13 transzformátorállomás rekonstrukcióját végzik el Debrecenben. 

A társaság a háztartási kiserőművek csatlakozását többek között Hosszúpályiban, Hajdúsámsonban és Berettyóújfaluban teszi lehetővé.
Torda Balázs kitért ara is, hogy a vármegyében több helyen; Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon, és Hajdúsámsonban jelentős fejlesztéseket valósítanak meg az ügyféligények teljesítésére, ezeken a településeken összesen 43 kilométer elosztóhálózatot építenek és 93 transzformátorállomást létesítenek a közeljövőben. Új technológiákkal is biztosítják a megfelelő energiaellátást, az év végéig csaknem 80 ezer „okos” fogyasztásmérő csatlakozik majd a társaság hálózatához.

Kiemelt beruházások

Mint elhangzott, idén 40 milliárd forintot fordítanak a kiemelt fejlesztésekre, az észak-nyugati és déli gazdasági övezetben, valamint az agrár-ipari parkban.

 Kérdésre a vezérigazgató elmondta, hogy a lakossági ellátásra negatív hatással semmiképp nem lehet a megnövekedett energiaellátás, járulékos haszonnal viszont járhat a szükséges fejlesztéseknek köszönhetően. Végül kiemelte, hogy az ellátás biztonságának és a hatékonyságnak az érdekében az OPUS TIGÁZ idén pilot-jelleggel úgynevezett „smart” (okos – a szerk.) nyomásszabályozókat telepít a debreceni üzem területén.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában