Közbeszerzés

2023.08.26. 16:26

Drágábban épülhet a vásártér Berettyóújfaluban

A világpiaci folyamatok a bihari város építkezésére is kihatnak.

Haon.hu

Télen bontották a régi piac épületét

Forrás: Napló-Archív

Mintegy 5 százalékkal, 11 millió forinttal drágul az Agrárképzési Központ és bemutató tér építése Berettyóújfaluban a kivitelezés során felmerülő problémák miatt.

A Berettyóújfalu belvárosában meglévő piac helyére egy 653 négyzetméter nettó alapterületű, modernkori vásárlók igényeit minden tekintetben kielégítő korszerű bemutatóteret és agrárképzési központot építenek. A tervezett épület egy nagyobb és egy kisebb bemutató térből áll, amelyeket egy 1,5 méter széles közlekedősáv választ el. 

Utóbbiban (fejépület) kisebb létszámú eseményeket lehet szervezni, illetve a későbbiek során ideiglenes vagy végleges lehatárolásokkal zárható, bérelhető kisebb egységeket lehet létrehozni, amelyek közvetlenebb kapcsolatot biztosítanak a helyi termelők és a modernkori vásárlók között.

A nagy bemutató tér északkeleti sarkához, az íves vasbeton fal előtt egy pódium kerül, amely hangosítással lehetővé teszi programok, előadások szervezését, megvalósítását. A bemutatóterek asztalokkal vannak berendezve a mezőgazdasági termékek bemutatása céljából. Az épület legfeljebb 295 fő befogadására alkalmas.

Az épület közlekedő sávja mentén falazott fülkékben villamos kapcsolószekrény, tároló és vízvételi pontok lettek kialakítva összefolyókkal. A meglévő vízműkút védőtávolságán kívül zöldterületet terveztek. A vízműkút védőtávolságának határán kör alakzatban egyedi acélkerítés készül a bejárás biztosítását szolgáló kétszárnyú kapuval. A kerítés örökzöld növényekkel részben befuttatott. A tervezett épület környezetében részleges burkolatcserére és közműátépítésre kerül sor.

A munka során a meglévő, ponyvával fedett, acélvázas, nyitott csarnokszerkezetet szakszerűen el kell bontani, mégpedig alpintechnikával, mert a sérülékeny ponyvát egy másik projekt kapcsán, másik helyszínen beépítik. A ponyva bontása után az egyedi acél vázszerkezetet speciális darukkal újra beépítésre alkalmas elemekre kell szétszedni.

Elszálltak az árak

A munkát egy helyi cég cég végzi, a közte és az önkormányzat közt létrejött szerződést augusztus 15-én módosították. A Közbeszerzési Értesítő augusztus 21-ei számában megjelentek szerint a kivitelező és az önkormányzat is szakértői véleményeket szerzett be. 

A jelenlegi gazdasági helyzet, de kimondottan az építőiparra, építőanyag iparra vonatkozó hektikusan változó árak miatt a kivitelező azt közölte, hogy „a változó körülményekre – különös tekintettel a megnövekedett alapanyagárakra – tekintettel nincs abban a helyzetben, hogy a nyersanyag-, energia- és logisztikai költségek erőteljes növekedése mellett vállalni tudja a szerződésben meghatározott építési beruházás kivitelezését az eredetileg tervezett költségen”.

 A szakmai kamarák, valamint az illetékes szervezetek kiadványai mind azt igazolták vissza, hogy az építésgazdaság területén tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének. További kitettséget a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a forint/euró árfolyam változása okozhat még.
„A forint árfolyamának euróhoz való viszonyulása pedig a kivitelezőknél tud üzleti sokkot okozni, hiszen a felhasznált építési termékek, anyagok 48 százaléka importból érkezik” – írják. A  szerződéses összeget nem befolyásolja, de a kerítés kapcsán műszaki tartalom változás is van, ami miatt a teljesítési határidőt 1 hónappal meghosszabbítják.

A szerződés végleges összértéke 224 millió forintról 235 millió forintra módosul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában