Településfejlesztés

2023.07.24. 07:00

Nem adják fel álmukat Álmosdon

Minden nehézség ellenére megvalósítják a tejüzemet a községben.

BDR Média

Ősszel már beindulhat a tervezett tejüzem

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Álmosd jelenlegi életében a legjelentősebb beruházás a 200 millió forintos támogatásból megvalósuló tejüzem. A várhatóan idén ősszel elkészülő élelmiszeripari egység nyolc embernek tud majd folyamatosan munkát adni. Az országhatár menti Álmosd egyike azoknak a településeknek, amelyet a Belügyminisztérium kistelepüléseket segítő gazdaságélénkítő programja támogat. A 2019-ben elnyert összeg azonban a beruházások jelentős drágulása miatt kevésnek bizonyul.

Az elnyert 200 millió forintot 30-40 millióval kellene még kiegészíteni. Részben önerő felhasználásával, részben más forrásokból igyekszik pénzhez jutni az önkormányzat, de ha szükséges, hitelt is vesz fel. A támogatás elnyerése óta a tejüzemet többször újra kellett tervezni.

 Először egy önálló kőépület építése volt tervben. Majd ahogy emelkedtek az építőipari árak, az önkormányzatnál rájöttek, ettől nagyon messze vannak. Utána következett szendvicspanel épület terve. Erre jött a magas infláció, ami újratervezésre késztette a faluvezetést. A harmadik nekifutásra a konténertechnológia tűnik kivitelezhetőnek. Négy konténert már leraktak, ezekbe kerülnek az üzem berendezései.

Megvannak az adottságok

És miért a tejfeldolgozást célozta meg a falu? Álmosdon van egy tejtermeléssel foglalkozó agrárszövetkezet, és a programba ezt a gazdasági egységet is szeretné bevonni a község önkormányzata. Ugyanakkor a környező településeken, sőt az országhatáron túli falvakban is megvan még a tejtermelés, ami az üzem számára az alapanyagot illetően bizakodásra ad okot.

 A gazdák többségével már túl van a szándéknyilatkozat megkötésén az álmosdi faluvezetés.

Az üzem naponta 3-5 ezer liter tejet dolgozna fel, és a tejtermékekkel elsősorban a közintézményeket igyekeznek majd ellátni, a közétkeztetésbe bevinni a gazdasági egységben készülő tejet, joghurtot. A tehéntejfeldolgozást kiegészítenék a kecsketejével. Néhány éve a közmunkaprogramban kecsketartásba kezdett az álmosdi önkormányzat, és az üzem működése a falubeliek számára is ösztönözné a kecsketartást. Annál is inkább, mert a mekegő jószágok gondozása jóval egyszerűbb a tehénénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában