Helyi gazdaság

2023.03.02. 16:45

Költséghatékonysági okokból zárta be esztári üzemét a Pirehab – írják a reagálásban

Mintegy nyolcszáz munkavállalót foglalkoztatnak Hajdú-Bihar vármegyében.

Forrás: Czinege Melinda

Fotó: Czinege Melinda

Mint arról beszámoltunk, február elejével bezárta esztári üzemét a Pirehab Nonprofit Kft. A határközeli településen készült riportunkban a község polgármestere és a helyi üzem egyik volt dolgozója tájékoztatott. Megkeresésünkre reagált a csomagolóeszköz-gyártó is.

– A PIREHAB Nonprofit Kft. 40 éve elkötelezett a foglalkozási rehabilitáció és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása iránt. Az ország 5 megyéjében 17 telephelyen foglalkoztat közel 1500 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót, ebből a létszámból körülbelül 800 fő foglalkoztatása Hajdú-Bihar vármegyében valósul meg – tájékoztatott szerkesztőségünkhöz megküldött válaszában Becker Norbert. A Pirehab vezérigazgatója kiemelte, a cégük célja, hogy a nehéz gazdasági környezetben is biztosítsa munkavállalói megélhetését és foglalkoztatását, megtalálja azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel költségeit csökkenteni tudja és valamennyi munkavállalóját tovább tudja foglalkoztatni. Elkötelezettek abban, hogy minden munkavállalójuk számára munkahelyet kínáljanak lakóhelyükön vagy ahhoz legközelebb eső településen.

Az esztári üzem létszáma az évek alatt több, mint 80 főről 40 fő alá csökkent, ami azt jelentette, hogy az üzemi épületet a megemelkedett energiaárakkal már nem lehetett prosperálóan fenntartani, ezért munkavállalóink számára a berettyóújfalui üzemünkben kínáltunk munkalehetőséget, amit elvállaltak

– mutatott rá. Hozzátette: az üzemi létszámösszetételben csupán 10 fő volt helyi lakos, akikből 5 fő vállalta is az átjárást Berettyóújfaluba, a többi munkavállaló a környéken lévő településekről érkezett az esztári üzembe. 

Tehát csupán 5 fő esztári munkavállaló döntött úgy, hogy nem vállalja más településen a munkavégzést.

Elmondta azt is, hogy a megváltozott munkakörnyezetbe történő beilleszkedést rehabilitációs mentoraik segítették. Volt olyan munkavállaló, aki először nem vállalta el a berettyóújfalui munkavégzést, de később meggondolta magát és mégis eljár dolgozni a lakóhelyétől csupán 23 km-re lévő üzemükbe.

Továbbá fontosnak tartjuk pontosítani, hogy cégünk működését költségvetési támogatás is segíti, amely az előző évhez képest nem csökkent, döntésünket kizárólag az energiaárak drasztikus emelkedése és egyéb költséghatékony intézkedések indokolták

 – emelte ki a vezérigazgató. A dolgozói létszámukat nem tervezik a jövőben csökkenteni és továbbra is várják a megváltozott munkaképességű munkavállalókat az üzemeikben. 

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában