Folyamatos a kiszállítás

2022.12.08. 07:00

Akár több hét is eltelik, mire elviszik a megrendelt hatósági áras tűzifát

Továbbra is folyamatos és nagy az érdeklődés a hatósági áras tűzifára.

Tizenkétezer köbméternél is több fát vettek a Hajdú-bihariak

Forrás: Napló-archív

Az egész világot érintő gazdasági válság, a háborús infláció, az üzemanyag- és energiaárak idei drasztikus emelkedése miatt új kihívásokkal néz szembe a magyar lakosság is. Emelkedtek a rezsiárak, bizonytalanság övezi az európai gázellátást, ezért sokan alternatív fűtési megoldásokat kerestek. Szeptember végén hirdette meg a Magyar Kormány lakossági tűzifaprogramját, melynek keretében hatósági áron vásárolhatnak legfeljebb 10 erdei köbméter tüzelőt a magyar lakosok. A programban az állami erdészetektől keménylombos, lágylombos, illetve fenyő tűzifa alapanyag szerezhető be. A Hajdú-Bihar megyei igénylőket a Nyírerdő Zrt. szolgálja ki, az indulást követően hatalmas érdeklődés mutatkozott a kedvezményes tüzelők iránt.

Több mint két hónap elteltével a Hajdú Online ismét megkereste az erdőgazdaságot a tapasztalatokról. Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint eddig mintegy 27 ezer köbméter tűzifát értékesítettek erdészeteik. Ebből körülbelül 12 ezer 900 köbmétert Hajdú-Biharban. A foglalások száma az átlagot jelentős mértékben meghaladja, jelenleg is több mint 75 ezer köbméter vár teljesítésre.

A tűzifa kiszolgálása folyamatos, a cégcsoporthoz tartozó erdőgazdaságok átszállításokkal segítik az itt jelentkező igények kiszolgálását, eddig több mint 5 ezer köbméter tűzifa érkezett. A lakosok jellemzően kihasználják a maximalizált 10 köbméteres lehetőséget

 - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Juhász Lajos, a Nyírerdő műszaki vezérigazgató-helyettese
Forrás: Napló-archív

A lakossági tűzifa programban az igénylők nem kályha-kész tűzifát vásárolnak, hanem tűzifa alapanyagot, amelyet el kell szállítaniuk az erdészetekből és otthon kell igényeik szerint felvágniuk.

– Nagyon sokféle igényt támasztanak a lakosok. A keménylombos fafajok között sokan válogatnak, főként akácra várnak, és nem szállítják el a rendelkezésre álló egyéb fajokat, mint például a tölgyet, juharokat, kései meggyet vagy éppen a más térségekből érkező bükköt vagy csert. Pedig a torlódások elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy aki megkapta a kiértesítést, hogy jöhet az igényelt tűzifáért, az néhány napon belül gondoskodjon az elszállításról - osztotta meg a tapasztalatokat Juhász Lajos. Elmondta még, hogy sok esetben több hét is eltelik a kiértesítés és a tűzifa elszállítása között, ezért elsősorban ebben kérik a lakosság közreműködését. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában