Együttműködési megállapodást írtak alá

2022.10.28. 14:09

Debrecen Európa meghatározó gazdasági tényezője akar lenni

Az ország gazdaságának második motorjaként kiemelt szerep hárul Debrecenre.

A Déli Gazdasági Övezet fejlesztéséhez kapcsolódó együttműködési megállapodást írtak alá Debrecenben – képünkön Navracsics Tibor, Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere, valamint Papp László, Debrecen polgármestere

Forrás: Czinege Melinda

Mintegy két évtizeddel ezelőtt jelölte ki a debreceni önkormányzat a reptér déli oldalán lévő ipari övezetet, amely évek során jelentős fejlődésen esett át. Az egykori mezőgazdasági terület ma már olyan vállalatok gyárait, üzemeit foglalja magába, mint a Krones, a Vitesco Technologies, a Deufol, a BHS Trans, az InterTanker, de hamarosan itt kezdi meg működését a Halms Hungary, továbbá itt valósul meg hazánk történetének legnagyobb beruházása: az elektromos akkumulátorokat gyártó CATL is itt építi fel második európai üzemét.

Az ipari igények, befektetések kiszolgálása érdekében a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) fejlesztéséhez kapcsolódó együttműködési megállapodást írtak alá Debrecenben péntek délután.   

– Gazdasági tekintetben Budapest és annak 50-100 kilométeres körzete az ország motorja. A lakosság mintegy fele abban a térségben él. E terület gazdasági ereje határozza meg az ország gazdaságát, életminőségét. De nem teljesen.

Ezért is van szükség azokra a városokra, amelyek a budapesti agglomeráció hatókörén kívül önálló erővel bírnak, hogy saját gazdasági stratégiát fogalmazzanak meg, és megtalálják a térségbeli szerepüket. Debrecen eminensen ilyen város

– méltatta a cívisvárost Navracsics Tibor, Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere.

Mint kifejtette: az ország második városaként, földrajzi adottságainak köszönhetően az ország második motorja, a Kárpát-medence egyik meghatározó gazdasági központjaként komoly térségszervező erővel is rendelkezik, – Ebből adódóan a kormány természetesen támogatja az itteni terveket, beruházásokat. Meggyőződésünk ugyanis, hogy csak akkor tudunk gazdaság- és társadalompolitkát építeni, ha nem csak kizárólag Budapestre építünk – hangsúlyozta. 

Forrás: Czinege Melinda

Fejlesztik a közműveket, úthálózatot is 

Papp László polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évek alatt, gazdasági fejlődés tekintetében Debrecen Közép-Európa egyik legsikeresebb városa lett. Az elmúlt nyolc esztendőben több mint 10 milliárd euró működő tőke érkezett a városba, ami körülbelül 4 ezer milliárd forintot jelent.  

A magyar kormánnyal köttetett már egy megállapodásunk 2018-ban, amely az Északnyugati Gazdasági Övezet kialakítására, a BMW számára fontos ipari infrastruktúra kialakítására fókuszál. Ennek a programnak a jelentős részén már túl vagyunk, jövő év végére le is zárul. A mai megállapodás pedig a Déli Gazdasági Övezet már megkezdett fejlesztéseinek a továbbvitelét fogja biztosítani

– jelentette be a városvezető. Felidézte: a 2014-20-as uniós finanszírozási ciklus forrásainak jelentős részét iparfejlesztésre fordították. Ennek sikerességét jelzi, hogy Európa egyik legnagyobb iparfejlesztési programja alakult ki Debrecenben. A CATL, Ecopro érkezése, a Semcorp, a Halms beruházásai szükségessé teszik, hogy egy még nagyobb infrastruktúra-fejlesztési programot indítsanak el a DGÖ-ben. – A program kitér az elektromos energiahálózat fejlesztésére, a terület közlekedési infrastruktúrájának javítására, valamint a belső közművek fejlesztésére is – sorolta Papp László. Ezek a fejlesztések teszik lehetővé azt, hogy Magyarország és Közép-Európa legjelentősebb ipari övezete legyen a déli. Újságírói kérdésre továbbá elmondta: jelenleg az ipari övezet fejlesztésének tervezése van folyamatban, pontos összegek még nem állnak rendelkezésre. A tervezett projekteket 2024-2025-ben kell majd – a befektetőkkel kötött megállapodások alapján – megvalósítani. A megyeszékhely polgármestere a sajtótájékoztatón nyomatékosította: a híresztelésekkel ellentétben a Civaqua-programnak továbbra sincs semmi köze a DGÖ fejlesztéséhez, előbbi ugyanis természetvédelmi célokat szolgál.

Forrás: Czinege Melinda

Az elektromobilitásé a jövő Debrecenben is 

Papp László a sajtó képviselőinek elmondta: Debrecen megfogalmazta az ambícióját, hogy az elektromobilitás és az energiatárolás területén válhat Európa meghatározó tényezővé.

Az előbbi tekintetében a BMW képviseli a leghitelesebb formában az elképzeléseket. Az energiatárolás kapcsán pedig az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó vállalatok: a CATL, az Ecopro és a Semcorp.

– Helyes volt a stratégia, miszerint a magyar kormány az akkumulátorgyártással kapcsolatos ambíciókat megfogalmazta, mellyel jelentős eredményeket ért el: a napokban született meg az az európai uniós döntés, miszerint 2035-től már nincs helye az európai közlekedésben az újonnan gyártott benzin- vagy dízelüzemű járműveknek. Így az energiatárolás, az akkumulátorgyártás mindenképpen a jövő technológiáját képviseli – mutatott rá.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában