Városfejlesztés

2021.12.12. 07:00

Papp László: „Debrecen a 21. század nyertese lesz”

Kiemelt szerepet kap a jövőben a tiszta energiára épülő gazdaság.

Forrás: Polgármesteri Hivatal

Sikeresen várost fejleszteni csak gazdasági alapon lehet 

– vallja Papp László polgármester, szavaira pedig ékes példa Debrecen dinamikus fejlődése. 

 

– A koronavírus-járvány ellenére a város gazdasága él, van benne erő, és igyekszik úrrá lenni a pandémián. Mindez jól tetten érhető a cívisváros adóbevételein vagy akár azon, hogy a belvárosi üzletek bérbeadása is ideális képet mutat. S habár vannak olyan szektorok, melyek nehezebben élik meg a vírus okozta válságot, összességében Debrecen jól állja a sarat, a szociális ellátórendszerünk is megfelelően működik. Jó érzés megtapasztalni azt is, hogy ebben a nehéz időszakban is vannak olyan vállalkozások, olyan tehetős üzletemberek, akik a bajban lévők számára jelentős nagyságrendű adományokat tudnak biztosítani. A Debreceni Karitatív Testületen keresztül pedig mindenhol ott vagyunk, ahol a szükség ezt megkívánja – hangsúlyozta a városvezető. 

 

Mint mondta, korábban az Új Főnix Terv, valamint a jelenlegi városfejlesztési stratégia, a Debrecen 2030 is a gazdaságfejlesztést helyezte fókuszba. Mindez pedig jól egybecseng azokkal a világgazdasági folyamatokkal is, amelyekben épp egy korszakváltás figyelhető meg. 

 

– Vége lesz a szénhidrogén-alapú gazdaságnak, ami szorosan összefügg a fenntarthatósági folyamatokkal, a Föld védelmével, a környezetvédelmi követelményekkel, és egy olyan új irány kezdődik, mely a tiszta energiára épülő gazdaságot jelenti majd. Debrecen ebben a korszakváltásban a lehető legjobb pozícióban van, a legjobb időben volt a legjobb helyen. Ennek köszönhetően az új technológiai alapokon álló gazdasági ciklusban Közép-Európa egyik legmeghatározóbb szereplője lesz. Az elmúlt években a városba érkezett nagyvállalatok pedig ennek lesznek a hírnökei – fogalmazott. 

 

Kiszolgálni a jövő igényeit 

 

Ilyen például a járműiparban a BMW-gyár, ahol csak elektromos járműveket gyártanak majd, a Semcorp pedig az elektromos akkumulátorok egyik alapvető alkatrészét, az elválasztófóliát állítja majd elő. 

 

Ki merem jelenteni most, 2021-ben, hogy Debrecen a jelenleg zajló és a következő években megvalósuló folyamatoknak köszönhetően egyértelműen a 21. század nyertese lesz! 

Nagyon sok minőségi munkahely jött létre az elmúlt időszakban, és jön létre a következő években is olyan iparágakban, melyek meghatározóak lesznek a következő évtizedekben – mondta. Felidézte: 2014-ben – polgármesteri ciklusa kezdetén – egy jelentős ipari parkkal rendelkezett a város, mára pedig már öt nagy ipari parkból álló hálózat jött létre megfelelő infrastruktúrával és szervezeti háttérrel. 

 

– A gazdaságfejlesztésen alapuló városfejlesztés ma már városépítési fázisba lépett. Jól modellezhető, hogy a mostani folyamatok alapján a város milyen kihívásokkal néz majd szembe a közlekedés, az oktatás vagy a városi élet más területein a jövőben. Ezért jelenlegi beruházásaink esetében – méreteiket, adottságaikat tekintve – a legtöbb esetben már azt tartjuk szem előtt, hogy a jövőbeni igények a mostani fejlesztéseknek köszönhetően nagyobb nehézségek nélkül kiszolgálhatóak legyenek. Fontos, hogy mindez kapcsolódjon össze egy trendváltással a zöldideológiában, a környezetvédelem jegyében. Az egyik legnagyobb eredménynek tartom a gazdaságfejlesztési sikerek mellett, hogy sikerült elindítani a Civaqua-program megvalósítását, annak első ütemét. Az elmúlt évek fejlesztései nem valósulhattak volna meg a városunk iránt elkötelezett országgyűlési képviselők munkája nélkül. Kósa Lajostól, Pósán Lászlótól és Tasó Lászlótól minden segítséget, minden támogatást megkap a városvezetés akkor, amikor a városi érdekeket a kormány felé kell tolmácsolni és érvényesíteni. A következő évtized dimenzióváltását, léptékváltását jelentő komplex és átfogó városépítő stratégiát, a Debrecen 2030 programot is többek között az ő támogatásukkal tudjuk sikerre vinni. 

Városunk szempontjából kiemelten fontos, hogy továbbra is a nemzeti érdekeket képviselő kormánnyal együttműködni képes országgyűlési képviselők dolgozzanak Debrecenért 

– húzta alá. 

 

Papp László arról is beszélt, hogy a 2021-ben elkezdődött közlekedésfejlesztési beruházások a jövőben is folytatódnak. A fő szempont az, hogy segítsék a körutak elérését, ezzel csökkentve a forgalmat. 

 

– A következő évek egyik legfontosabb törekvése és kihívása, hogy az elővárosi vasúti közlekedést tudjuk fejleszteni Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló és Nagyvárad irányába – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a turizmus és a kultúra is kiemelt szegmens. Míg előbbinek fontos eleme lesz a megújuló Aquaticum Mediterrán Élményfürdő, az utóbbi kapcsán két nagy színházfejlesztés is zajlik most: a korszerű Csokonai Fórum (korábbi nevén Latinovits Színház) fejlesztése, valamint a több mint 160 éves Csokonai Színház felújítása. Utóbbi olyan modern technikával lesz felszerelve, ami életkora ellenére a legmodernebb teátrumok sorába emeli. 

 

Vass Kata 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában