a dzsem és az uborka a sláger helyben

2021.11.22. 15:57

Paprikából termett idén a legtöbb Nyíracsádon

Már most látszik, hogy ismét sikeres évet zárnak a mezőgazdasági közmunkaprogramban dolgozók.

A savanyítóban november elején a cékla befőzése van a soron | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeres évet zárt a START munkaprogram mezőgazdasági alprogramja Nyíracsádon. A megtermelt zöldségek, gyümölcsök nagy része az óvoda konyhájára és a savanyító üzembe került, de a lakossági igények kielégítése is folyamatos volt. Ősz elején megkezdődött a betakarítás, ami a zöldségfélék széles palettáját nézve akár hónapokig is eltarthat. November elejére végeztek a munka dandárjával, de ez még korántsem jelenti a végét.

A burgonya már a pincében van, felszedtük a leveszöldségek nagy részét és a hagymát is, de a téli káposztára, amiből rekordtermést várunk idén, még várunk egy-két hetet. Azt azonban már most tudjuk, hogy több tíz mázsa lesz az idei káposztatermés

– mondta kérdésünkre Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezető, aki azt is elmondta, hogy a paprika is sikerágazat volt idén. Folyamatosan vezetik, hogy miből mennyi termett, de a végleges számokat csak év végén tudják pontosan meghatározni. A betakarítást követően még novemberben elvégzik az őszi talajmunkálatokat is.

Nagyüzemben működik a savanyító

Megállás nélkül folyik a munka a település savanyítóüzemében is. A mezőgazdasági ágazat által betakarított mintegy húszféle zöldség nagy részét itt dolgozzák fel. Október elejére a fagyasztókamra is tele lett: gyalult tököt, zöldbabot, szedret, kukoricát hűtenek a polcokon. A hordókban paprika, uborka és vegyes vágott várja az értékesítést. Verdes Anikó, a savanyító munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a feldolgozott, fagyasztott zöldségfélék egy része az óvodába kerül, a többivel folyamatosan elégítik ki a lakossági igényeket. Nagy volt a kereslet idén is a szederdzsemre, de nagyon kelendő a sűrített paprikakrém, a lecsó, a cékla és az egyéb befőttek, savanyúságok is.

Az uborkát szinte tárolni is alig kellett, hiszen ahogy savanyították, folyamatosan értékesítették is a lakosság körében.

– A téli káposzta megérkezéséig a céklát, és a fagyasztóban tárolt szeder maradékát kell még feldolgoznunk és értékesítenünk – tette hozzá Verdes Anikó.

A savanyítóban november elején a cékla befőzése van a soron | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nagy János polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a bevételeket a közmunkaprogramba forgatják vissza. A központilag nem támogatott, de a programok sikeres megvalósításához elengedhetetlenül szükséges eszközök, anyagok beszerzésére fordítják majd.

Kedves Zilahi Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában