Asztrofotó

2024.05.18. 18:38

Lélegzetelállító fotóval ünneplik a hajdú-bihari csillagászok a csillagászat napját

Haon.hu

1973-ban Doug Berger, az Észak-kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke elsőként szervezte meg a Nemzetközi Csillagászati Napot. Az esemény célja az volt, hogy felkeltse a nagyközönség érdeklődését a csillagászat iránt, így több különböző helyszínen távcsöveket állított fel, hogy mindenki közelebbről megcsodálhassa a távoli égbolt szépségeit. Ezen alkalomból hazánk több városában is járdacsillagászati bemutatóra várják az érdeklődőket. Hajdú-Bihar vármegyében, Hajdúböszörményben várják az érdeklődőket a főtérre, ahol a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub tagjai tartanak távcsöves bemutatót – közölte portálunkkal Balogh Zoltán, a klub titkára, aki kiemelte, ők Csobán Sándor tagtársuk pompás fotójával ünneplik a jeles napot.

A Rho Ophiuchiról és az Antares-régióról készült csodálatos fotó
A Rho Ophiuchiról és az Antares-régióról készült csodálatos fotó
Forrás: Csobán Sándor-archív

Hosszú ideig készült a tökéletes fotó

A közleményből kiderült, a Skorpió és a Kígyótartó csillagképek irányában látszó porfelhők az Ophiuchi molekuláris felhő részei, amely 500 fényév távolságával az egyik legközelebbi ilyen képződmény. Rengeteg érdekes objektumnak ad otthon, ez a Rho Ophiuchi és az Antares-régió. A Skorpió csillagképben található ködösség a nyári égbolt egyik legszebb objektuma. A fotó elkészítéséhez a fotós több mint 2,5 órán át gyűjtötte a megfelelő mennyiségű fotonokat. A felvétel Balmazújváros és Hortobágy határán készült, kevésbé fényszennyezett területen.

Technikai adatok:

Canon EOS 800D + Canon EF 50mm f/1.8 STM + Sky-Watcher Star Adventurer + Viltrox távkioldó

Expozíciós adatok:

17x180s Light, 6x Dark, 61x Bias, 40x Flat (2024.05.09.)
64x120s Light, 11x Dark, 45x Bias, 44x Flat (2024.05.12.)

Szoftverek:

AstroPixelProcessor, Siril, Adobe Photoshop CC 2024 (Beta).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában