Csillagászat

2024.01.21. 17:33

Négymilliárd éves emléket őriz a Hold krátere, hajdúnánási csillagász kapta lencsevégre

Haon.hu

A Clavius-kráter egyike a Hold legnagyobb krátereinek

Forrás: Szoboszlai Zoltán-archív

Szoboszlai Zoltán hajdúnánási amatőr csillagász társunk a közel 4 milliárd éves Clavius-krátert vette célba távcsövével - osztotta meg portálunkkal Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja. Mint írták, a Clavius-kráter egyike a Hold legnagyobb krátereinek a maga 231 km-es átmérőjével. Ősi, majdnem 4 milliárd éves becsapódás emléke, mely a nektári időkben (3,92 – 3,85 milliárd évvel ezelőtt) történt a késői nagy bombázás időszakában. Ekkor több nagyobb méretű meteoroid, illetve kisbolygó csapódott a Holdba.

Forrás: Szoboszlai Zoltán-archív

A Clavius-kráter a Hold felénk néző oldalának déli felföldjén található, ahol már nem történtek az egész vidéket átformáló óriás becsapódások. Sűrűn kráterezett vidéken fekszik, ahol egymást írták felül az újabb és újabb becsapódások. A Clavius sokat erodálódott az évmilliárdok alatt a mikrometeoroknak és a kisebb-nagyobb becsapódásoknak köszönhetően. Ezek nemcsak a falait, hanem a belsejét sem kímélték.

Már kisebb átmérőjű távcsővel is érdemes megfigyelni.

A fotók technikai adatai:
MC 180/2700 távcső, Asi 178 mc kamera, 2x fókusznyújtás, ADC. Légkör: 4/5, 8/10. 

2024.01.20., Hajdúnánás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában