Vendéglátás

2023.12.08. 17:30

Adnak borravalót a debreceniek? – ennyi jattot hagynak átlagosan a helyi gyorséttermekben

Nagy kérdés, hogy az utcai standoknál és gyorséttermeknél kell-e hagynunk borravalót, és ha igen, akkor mennyit? Mutatjuk a debreceniek ezzel kapcsolatos szokásait!

Gubányi Patrik

Adni vagy nem adni? Ez itt a kérdés

Forrás: illusztráció / MW-archív

A magyaroknál már kialakult egy jól bevált szokás arra vonatkozóan, hogyha vendéglőben vagy étteremben esznek, akkor körülbelül a fizetendő összeg tíz százalékát hagyják a pincérnél. Igaz, sok esetben már a szervizdíjat is tartalmazza a számla, de ha a felszolgáló udvarias, figyelmes és kedves, ennek ellenére  is megjutalmazzuk őt egy kis plusszal. Sokaknak azonban a rohanós hétköznapok miatt nincs idejük arra, hogy beüljenek ebédelni, így  gyakori megoldást jelentenek számukra az utcai standok és gyorséttermek.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az éttermi jattolási hagyományok a bisztrókra is érvényesek-e, ha pedig igen, akkor mennyivel hajlandóak a helyiek megköszönni a kifogástalan kiszolgálást. Sági Gergőt, a debreceni Blazing Burger tulajdonosát kérdeztük.

– Több üzletünk van, az egyik egy büfékocsi a város szélén, a másik pedig egy bisztró Debrecen belvárosában. Meglepő, hogy a kocsinál sokkal többen adnak borravalót, mint a belvárosi burgerezőben. Azt tapasztaltam, hogy a fizetendő összeg mintegy öt százalékát adják pluszként, azt is jellemzően a magyarok, mivel a külföldi turistákban nincs meg a jattolási szándék – mutatott rá a tulajdonos.

Sokan kártyával fizetnek, ezért döntenek úgy, hogy nem bonyolítják a helyzetet a borravalóval. De azért vannak olyanok, akik így is jelzik, hogy adjunk hozzá egy kis extrát a számlához, igaz, ez elég ritka, körülbelül tízből egy ember

– tette hozzá Sági Gergő.

A streetfoodéttermeknél nem egyértelmű a borravaló

– Úgy gondolom, hogy a streetfoodvonalon nem egyértelmű, hogy kell-e adni pluszt, vagy sem, de igazából nagyrészt nem is érzik szükségét. Azt kijelenthetem, hogy a mi részünkről nincs ilyen elvárás, de egy komolyabb étterem esetében már más a helyzet. A borravalótól függetlenül szeretném azt gondolni, hogy mindenkinek fontos a magas színvonalú kiszolgálás, ezért a csapatunk rendkívül kedves a hozzánk betérőkhöz, mindenkihez van egy jó szavunk – emelte ki a vendéglátós.

Így jattol az utca embere

– A borravaló kérdése nagyon megosztó az esetemben, hiszen attól függ, hogy éppen hol eszek. Többnyire igyekszem normális ételt fogyasztani, de amikor nincs rá lehetőségem, akkor általában csak a feltüntetett árat fizetem ki. Többet csak akkor, ha úgy érzem, hogy a kiszolgálás átlagon felüli volt, ilyenkor felfelé szoktam kerekíteni – nyilatkozta Pigniczki Ágnes.

Bacsa Ádám kérdésünkre elmondta, hogy többnyire gyorséttermekben ebédel, és attól függ, hogy ad-e pluszt, hogy mennyire fogadja őt kedvesen az adott eladó. Hozzátette, hogy a streetfoodételek ára is eléggé megemelkedett, ezért csak pár száz forinttal tudja viszonozni a vendégszeretetet.

– Amióta már minden helyen szervizdíjat számolnak fel, azóta semmikor nem adok borravalót, mert akkor egy pizza vagy hamburger árát lassan duplán fizethetném meg. Szerintem ez túl nagy luxus lenne – hangsúlyozta Molnár Tamás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában