Idősköszöntés

2023.10.29. 09:35

A háborúról is mesélt Jolánka néni

Jó egészségnek örvend Körösszegapáti kilencvenéves lakója.

Vmirjáncki József

A kilencvenéves Jolánka néni

Forrás: VJ

Zima Vincéné Kenéz Jolán október 27-én töltötte be kilencvenedik életévét. Ebből az alkalommal kereste fel őt Pintye Edit, Körösszegapáti alpolgármestere és Szűcsné Nagy Ildikó, a helyi Szolgáltató Központ vezetője.

Jolán néni Mezősason töltötte gyermekéveit, a háború ideje alatt, amikor meghallották a repülőgépek zúgását, a házuk sarkába húzódtak családtagjaival, a katonák viszont elvitték a lovaikat. Tanítói olyan dolgokra tanították, minthogy tiszteljék az idősebbeket, teljesítsék azt, amit megígérnek. Tizenhétévésen ment férjhez, s került Körösszegapátiba, férje cipész volt.  

Nem volt könnyű életük, különösen akkor, amikor családi házukat építették az 1950-es években. Mint felidézte, minden munkát ők végeztek, kalákában épült a házuk, csak egy mesterember volt, aki irányította a munkát. Még a vályogot is a férje vetette, Jolánka néni pedig főzött a munkásokra. Később javultak az életkörülményeik, földet kaptak, amin sokat dolgoztak. Jolánka néni 29 éve özvegy, de a mai napig egyedül gondozza a kertjét, s termeli meg magának, amire szüksége van. De a helyi családsegítő is segíti a bevásárlásban vagy a gyógyszerkiváltásban. Már csak egy lánya él és négy unokája van.  

– Nem unatkozom sosem, hiszen van mindig mit tenni a ház körül. Szívesen olvasok, nézem a televíziót vagy hallgatom a rádiót. Érdekel, mi történik a faluban és a nagyvilágban – mondta el a mindennapokról. Mindemellett pedig jó egészségnek örvend.

Rokonai körében ünnepelt a kilencvenéves Jolánka néni
Rokonai körében ünnepelt a kilencvenéves Jolánka néni
Forrás: VJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában