Figyelemfelhívás

2023.10.09. 18:39

Mellrák elleni küzdelem: a korán felismert daganat kezelhető, gyógyítható - fotókkal

Előadásokkal és figyelemfelhívó sétával készült a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata.

Bekecs Sándor

Ismét figyelemfelkeltő sétát tettek Debrecen belvárosában

Forrás: Kiss Annamarie

Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta címmel tartotta hagyományos rendezvényét a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata október 9-én a debreceni Vármegyeházán. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, a hozzá kapcsolódó rendezvények célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatokra és a megelőzésre.

Szilágyi Edina önkormányzati képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

– Amikor készültem erre az eseményre, egyfajta kettős érzés fogott el. Egyrészt örültem, mert a környezetemben szerencsére nem találkoztam ezzel a betegséggel. Másrészt, mikor a háttéranyagokat tanulmányoztam, elszomorodtam, mennyire sok nő esik át ezen a daganatos megbetegedésen. Minden tizedik nő, ez egy nagyon súlyos szám – fogalmazott köszöntőjében Szilágyi Edina önkormányzati képviselő, aki a program fővédnökét, Széles Diána alpolgármestert képviselte hétfő délután. Hangsúlyozta, fontos minden olyan rendezvény, amely a szűrésre, a megelőzésre hívja fel a figyelmet, mert ez a betegség gyógyítható. – Oda kell figyeljünk önmagunkra, szeretteinkre és barátainkra. Tegnap este édesanyámnak és barátnőimnek is üzenetet küldtem, s kértem őket, menjenek el szűrésre. Ha magunkra oda tudunk figyelni, akkor lesz erőnk ahhoz, hogy másokra is figyeljünk – tette hozzá.

Javasolt a rendszeres szűrés

A folytatásban Árkosy Péter, a DE KK Onkológiai Klinika igazgatója tartott előadást „Hatékony küzdelem az emlőrákkal szemben” címmel. Mint elmondta, a megbetegedés leggyakrabban a nyugat-európai országokban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban fordul elő. Közép-Európa a középmezőnyben van.

– Magyarországon évente hatezer új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak, s körülbelül háromezren halnak bele. A betegek huszonöt százaléka ötven alatti – osztotta meg a szakember. Előadásában bemutatta a különböző fokozatú kockázati tényezőket, így kiderült, hogy többek között a megbetegedésben szerepe lehet az életkornak, a jóindulatú emlőelváltozásoknak, korábbi megbetegedésnek és a genetikai hajlamnak is.  

Árkosy Péter, a DE KK Onkológiai Klinika igazgatója 
Forrás: Kiss Annamarie

– A korán felismert emlőrák műtéttel vagy különböző terápiákkal kezelhető, gyógyítható. Azonban ennek sikerességét is több tényező befolyásolhatja. Ilyen például a depresszió – mutatta be Árkosy Péter. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő étrend, az egészséges testsúly tartása és a mérsékelt alkoholfogyasztás, valamint a dohányzásmentes életmód. – 2-3 pohár alkoholtartalmú ital rendszeres fogyasztása húsz százalékkal emeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. 20 éves kor felett ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni és rendszeres önvizsgálatot végezni – emelte ki.

Az előadások után a résztvevők közös figyelemfelkeltő sétát tettek Debrecen belvárosában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában