Programajánló

2023.09.13. 11:55

Megnyitja történelmi épületeinek kapuit a Zsuzsi Vasút

Számos érdekes programmal várjak az érdeklődőket a kisvasút kiinduló állomásához.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

A Mozdonyvezetők Világnapja és a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 16-án, szombaton megnyílnak a Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utcai kiinduló állomásán látható történeti épületek kapui Debrecenben. A látogatókat az épületbejárások mellett egy izgalmas előadással és egy ritkán látott vasúttörténeti relikviával is várják – írta közleményében a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft.

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén tartják országszerte a Kulturális Örökség Napjai programsorozatot, melynek célja, hogy felkeltse érdeklődésünket a körülöttünk lévő épített és kulturális örökségek iránt. Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű vasútja, az 1882 óta közlekedő Zsuzsi Erdei Vasút nemcsak Debrecen, de az ország féltve őrzött kincse, mely e jeles alkalomból megnyitja a látogatók előtt történeti épületeinek kapuit.

debrecen-zsuzsi-vasut-program
Forrás: Napló-archív

Szeptember 16-án – szombaton – 10 órától az érdeklődők megtekinthetik a Zsuzsi kisvasút Ruyter utcai kiinduló állomásának épületeit: az 1927-ben épült Nagyfűtőházat, Kisfűtőházat és az egykori állomásfőnökségi lakóház, valamint láthatnak egy megmaradt 600 mm-es vágányszakaszt is. A történeti épületekben folyó munkáról, a mozdonyok, köztük az idén százéves Zsuzsi-nosztalgiagőzös működéséről és különleges világáról a Zsuzsi Erdei Vasút munkatársai mesélnek.

Az épületbejárások mellett a Cívisporta Egyesület jóvoltából hallható lesz egy előadás is „Elveszett sínek a Falógerben” címmel, melynek során számos érdekességet lehet majd megtudni a falóger szerepéről, valamint a Zsuzsi vágányhálózatának kialakulásáról és változásairól.

Szeptember 18-án, hétfőn az Örökségünk Debrecen II. tudományos helytörténeti konferencián Balogh Tamás Zoltán történész tart előadást a Zsuzsi-vasút halála és feltámadása címmel. A 10 óra 15 perckor kezdődő előadáson további történeti érdekességeket hallhatunk majd a Zsuzsi Erdei Vasút Zsuzsi történetének elmúlt 141 évéről a Déri Múzeum Dísztermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában