Horgászat

2023.08.10. 10:03

Bányatavi óriásokat „kerget” a balmazújvárosi Nemes Máté – fotóval, videóval

Az újvárosi horgász legutóbb a Szűcsi Völgy tavon döntötte meg egyéni rekordjait.

Nagy Emese

Egy gyönyörű közel 20 kilogrammos amurt tart a kezében Nemes Máté

Forrás: Nemes Máté-archív

Kisgyermekkora óta a horgászat szerelmese Nemes Máté, a balmazújvárosi származású huszonöt éves fiatalember a Haon érdeklődésére megosztotta, a ponty-, illetve a ragadozóhorgászat a szenvedélye. – Szó szerint minden évszakban kergetem a halakat. A tavasz és a nyár nálam a ponty-, valamint az amurhorgászatról szól – emelte ki Máté, akinek az élményeiről a Fishing and Hunting oldal is többször beszámolt már.

Húsz percig fárasztotta az amurt

Mint megtudtuk, általában feeder vagy bojlis bottal veszi üldözőbe az óriási halakat. A legutolsó túrája a Szűcsi Völgy tavon volt, ahol többször megdöntötte egyéni rekordjait. – Behúzós bojlis horgász módszerrel pecáztam a bányató gyönyörű halaira. Az első jelentkező egy erőteljes, füstölős kapással érkezett. 

Csónakba pattantam, és felvettem a hallal a kontaktot, ezután egy kemény 20 perces fárasztás következett, és végül én győztem. Egy gyönyörű közel 20 kilogrammos amurt tarthattam a kamera lencséje elé

– részletezte élményét, kiemelte, az amur a fotózás után úszhatott is vissza éltető elemébe. Továbbá sikerült megdöntenie egyéni pontyrekordját is, ugyanis kifogott egy 23 kilogrammos tükörpontyot, akivel szintén nagyon küzdött a közel 10 méteres víz mélységben.

Nagyot küzdött a csaknem 23 kilós ponttyal is
Forrás: Nemes Máté-archív

Nyolc kilós csuka volt az ellenfél

– Az ősz és a tél nálam a nagy csukákról szól, a lehűlő vízben kiválóan lehet rájuk horgászni pergetve, vagy úszós készséggel letett bottal – hangsúlyozta, majd a tavaly ősszel fogott csukáról számolt be. – Egy kis csatornára mentem október közepén, a délutáni órákban értem ki a vízpartra. A csalihal megfogása után egyik helyről a másikra mentem gyalog, hogy a csatorna partján rablásokat vagy ragadozó halra utaló jeleket találjak. Amikor találtam egy számomra szimpatikus helyet, bedobtam az botomat, körülbelül egy óra telt el és az úszóm elindult sodrással felfelé, izgatottan vártam, hogy elmerüljön a vízben és „bevághassak” a halnak. Csaknem fél percbe telt mire a nagy csuka a tenyeres kárászt letudta „nyelni”, majd megkezdődött a fárasztás, sokáig nem jött fel a víz felszínére. Azt gondoltam magamban, hogy egy jobb harcsával van dolgom. 

Majd percek múlva fel tudtam húzni a halat, és nem hittem a szememnek, egy közel egy méter hosszú és majdnem nyolc kilós csuka volt az ellenfelem

– emelte ki Máté, akiről kiderült, 1,5 évvel ezelőtt kezdett el videókat feltölteni a Youtube-csatornára, két hónapja pedig az egyik népszerű haza horgász oldal munkatársa, és az sem kizárt, hamarosan a tévében is láthatjuk horgásztechnikáit és eszközeit.

Egy közel egy méter hosszú és majdnem nyolc kilós csuka volt az ellenfele
Forrás: Nemes Máté-archív

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában