Rangsorolták a nedűket

2023.02.27. 16:12

A legjobb pálinkafőzők mérték össze tudásukat Konyáron

Első alkalommal szervezték meg, de máris vármegyei szintű verseny lett.

Első alkalommal szerveztek Konyáron pálinkaversenyt

Forrás: Lénárt Attila-archív

Kis mértékben gyógyszer – tartja a mondás, ám a hungarikumnak számító nemzeti ital, a pálinka egyben igazi kulináris élmény nemcsak a magyarok, de a hazánkba látogatók számára is. A nemes nedűt ma már egyre szélesebb körben ízlelgetik szerte a világban, és hódító útjára indult a gasztronómia iránt érdeklődő hölgyek körében is.  

– Népszerűségét mutatja, hogy 2023. február 25-én, szombaton vármegyei szintű megmozdulássá nőtte ki magát a Konyáron első alkalommal megrendezett Konyár Környéki Pálinkaverseny – tájékoztatott Lénárt Attila szervező, a versenynek otthont adó Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum igazgatója. A megmérettetésre Bihartordáról, Biharugráról, Bocskaikertből, Debrecenből, Derecskéről, Ebesről, Hajdúbagosról, Hajdúnánásról, Hosszúpályiból, Földesről, Konyárról, Vámospércsről, sőt, Tiszaújvárosról is érkeztek pálinkakedvelők, hogy részt vehessenek a versenyre benevezett 94 párlat legjobbjainak kóstolásán és zsűrizésén.  

A rendezvényt Vig Szilárd polgármester köszöntőjét követően Vitányi István országgyűlési képviselő nyitotta meg. A résztvevők jó hangulatáról a nívós italok okozta jókedv mellett a közös nótázás és a finom vacsora is gondoskodott. – A versenyre nevezett pálinkák szakmai zsűrizését Séra Dániel pálinkafőző és Czeglédi Zsolt pálinkamester végezte el, majd végül a helyezések alakulását a szombati eseményen résztvevő pálinkafőző és pálinkakedvelő vendégek szavazatai döntötték el – tette hozzá.  

A megmérettetés során - ahogyan minden nívós versenyen – négy kategóriában (almatermésű, csonthéjas, szőlőtermésű és egyéb) kaphattak arany, ezüst és bronzminősítést, az arra érdemes párlatok. A legkiemelkedőbbek közül a kategóriánkénti első három helyezettet díjazta a zsűri, valamint a közönség szavazatait figyelembe véve megválasztották „Konyár legjobb pálinkáját”, illetve az „I. Konyár Környéki Pálinkaverseny abszolút első helyezettjét”. A nagy érdeklődést kiváltó eseményt a szervezők, Lénárt Attila, valamint Antal János, pálinkakedvelő, hagyománnyá kívánják emelni a településen. 

HBN

Az idei év legjobbjai

Almatermésűek:

1. helyezett: Rékasi Imre (Bocskaikert), jonathan gold pálinkájával, 
2. helyezett: Antal János (Derecske), topáz alma pálinkájával, 
3. helyezett: Kádár Sándor (Derecske), birsalma pálinkájával. 

Csonthéjasok:

1. helyezett: Heitz Attila (Hajdúbagos), elena szilva pálinkájával, 
2. helyezett: Sándor János (Bocskaikert), gönci sárgabarack pálinkájával, 
3. helyezett: Nagy Károly (Derecske), meggy pálinkájával. 

Szőlőtermésűek:

1. helyezett: Szőllősi Rudolf (Derecske), othello borpárlatával, 
2. helyezett: Himer Zsuzsanna (Ebes), ottonel törköly pálinkájával, 
3. helyezett: Nagy László (Derecske), irsai olivér pálinkájával. 

Egyebek:

1. helyezett: Himer Zsuzsanna (Ebes), jonagold alma borpárlatával, 
2. helyezett: Szabó Imre (Konyár), csipkebogyó pálinkájával, 
3. helyezett: Pécsi Lajos (Földes), feketeribizli pálinkájával. 

Füredi Zsolt (Konyár) cseresznye pálinkája – „Konyár Legjobb Pálinkája” díj

Sándor János (Bocskaikert) gönci sárgabarack pálinkája – az „I. Konyár Környéki Pálinkaverseny abszolút első díja” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában