Szavazz!

2022.08.18. 12:24

Nevezd el a debreceni állatkert legfiatalabb lakóit!

Egyelőre nem tudni, milyen nemű az ikerpár.

Forrás: Debreceni állatkert

A Katta-sétány mindig kíváncsi és játékos lakóinak háza táján is mozgalmasan telik a főszezon a debreceni állatkertben, ahol az egyik nőstény, Ileen egészséges ikerpárnak adott életet augusztus 10-én. Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat a szerencsés látogatók születésük óta megpillanthatják kifutójukban, egyelőre anyjuk óvó gondoskodása mellett – közölte az állatkert közleményében.

Elnevezésükbe az intézmény szeretné bevonni a nagyközönséget is, így közösségi oldalán szavazhatunk a nekünk legkedvesebb névpárra augusztus 25-én 12 óráig.

Forrás: Debreceni állatkert

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95 százalékkal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében. Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

Forrás: Debreceni állatkert

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből. Külön örvendetes, hogy az állományújítást követő évben máris sikeres szaporulatról adhat hírt az intézmény, amely immár 11 egyednek ad otthont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában