A polgármesteri hivatal válaszol

2022.08.18. 16:47

A közterületi gyomokat azonnal eltüntetik, ingatlanon belül árnyaltabb a helyzet

Az allergén tünetek előidézhetik akár magánterület tisztítását is.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Napló egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az Úszó és Boldogkert utcát érintő ingatlanok közül akadt, ahol a járdaszakaszt hatalmas gyom tarkította, a járdalapok között és a járda két oldalán is. Sőt, bizonyos házak udvara is nagy mennyiségű gazzal volt tele.

Bár utóbbi eset magánterületnek minősül, a polgármesteri hivatal készségesen válaszolt mindkét probléma tekintetében.

A polgármesteri hivatal hatáskörrel rendelkező zöldterületi osztálya a lakossági megkeresést követően megvizsgálta a bejelentést, megkeresésünkre az alábbiakat írták. – Az allergén gyomnövény fertőzöttségével kapcsolatosan fontos hangsúlyoznunk, hogy a közterületek tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló önkormányzati rendelet – 1/2021 (I.18) 3§ (1) és (2) pontja – kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanával közvetlenül érintkező közterületet tisztán tartani, a zöldterületet és a növényzetet rendszeresen nyírni, a gyomnövényeket eltávolítani – írták, hozzátéve, az általuk foganatosított helyszíni ellenőrzést követően a közterületi gyomokat rövid időn belül eltakarították.

Indokolt esetben

– Az ingatlanon belül – magánterületen – található gyomok tekintetében zöldterületi osztályunk nem rendelkezik hatáskörrel intézkedések megtételére – válaszolták. Ezért – a szervezeti és működési szabályzat értelmében – az igazgatási osztály foglalkozott tovább az üggyel. Tájékoztatásuk szerint július végén hatósági ellenőrzést tartottak az érintett területen, ahol megállapították, hogy az ott található allergén gyomnövények elszáradt kórók, így az általuk okozott fertőzés megszűnt, ugyanis az időjárási körülmények következtében az emberi egészséget bármely módon veszélyeztető növényi károsítók elszáradtak. Ez egyben azt is jelenti, hogy – mivel a gyomnövények pollenjei allergén tüneteket már nem okoznak – növényvédelmi eljárás lefolytatására nincs okuk.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában