Sajtótájékoztató

2022.07.27. 14:22

Lóháton felfedezni Magyarország értékeit – ebben van potenciál

Csaknem kétezer kilométer hosszan húzódik immár lovas útvonal hazánkban.

Tasó László országgyűlési képviselő

Forrás: Molnár Péter

Lezárta a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület azt a mintegy 700 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult projektjét, amellyel Észak-Magyarország és Észak-Alföld lovas turizmusa fejlődhetett.

A záróeseményt a nyíradonyi Gencsy Kúria Rendezvény és Vendégházban tartották szerdán, ez a túraútvonal egyik megállópontja. A rendezvényen Tasó László országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon idegenforgalmi szempontból nagy lehetőség van a lovasturizmusban, hiszen száz kilométert lehet sík terepen lovagolni, ez a lehetőség pedig Európában nagyon kevés helyen elérhető.

– Magyarországon kihasználjuk a természeti adottságainkból adódó lehetőségeinket – emlékeztetett az országgyűlési képviselő.

Forrás: Molnár Péter

Szavai szerint a magyar idegenforgalom tovább fog erősödni, és ha a jövőben a koronavírus-járvány újabb hullámai ismét meggyengítik a vendéglátóhelyeket, vagy éppen kevesebb attrakció épülhet, akkor az olyan viszonylag könnyen fenntartható látványosságok, mint ami a mostani fejlesztés révén is létrejött, képesek lesznek működni.

Megismerni azt, ami a miénk

A cél, hogy minél több ember megismerje Magyarországot – hívta fel a figyelmet a hazai turizmus fejlesztésének fontosságára köszöntőjében Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója. 

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– Az a véleményünk, hogyha az emberek megismerik az országot, a különböző helyen élőket, a kisebb-nagyobb attrakciókat, a természeti vagy épített különleges helyszíneket, akkor megszeretik a hazájukat – szólt a jelenlevőkhöz.

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke a projekttel kapcsolatban kiemelte: a 2016-ban elindított fejlesztés részeként egységes, összesen 1813 kilométer hosszú lovas útvonalhálózat jött létre 31 olyan lovasturisztikai megállóponttal, amelyek biztosítják a túrázók és lovaik fogadását, kiszolgálását. Ezen helyszíneken fedett lóbeállókat alakítottak ki az állatoknak. Véleménye szerint nem kérdés, hogy a ló a magyarság nemzeti jelképe, így a projekttel a magyar történelem tovább éltetését is támogatták. 

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke
Forrás: Molnár Péter

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, például Hollókő térségében jelzéseket szeretnének tovább fejleszteni, de szükség lenne olyan lovastanyák kiépítésére is, ahol szálláslehetőséget kapnak a látogatók. Beszélt továbbá arról is, hogy az iskoláskorúak lovasoktatását minél előbb, és minél szélesebb körben szükséges volna megszervezni. A lovasturisztikai az ágazat fejlesztését a Kincsem Nemzeti Lovas Program segíti, ennek a cél pedig, hogy Magyarország Európa vezető lovasbarát turisztikai régiójává váljon.

Lóska Eszter
Forrás: Molnár Péter

A jelenlevőknek Lóska Eszter beszélt az aktív lovasturisztikai hálózat működéséről, előnyeiről. Előadásában hangsúlyozta: a szolgáltatást igénybe vevőket turisztikai portál, útvonalkezelő alkalmazás is segíti a lovastúrázás során, ezeket mind a projekt részeként hozták létre.

Forrás: Molnár Péter

A kész, GPS-koordinátákkal ellátott lovasturisztikai-gerinchálózatot– amelyet összesen öt szelvényre (térségre) bontottak – térképen szemléltette, de elmondta azt is, hogy újításként egy térképes keresőprogramot alakítottak ki, amelyet az interneten megtalálnak az érdeklődők. Ennek köszönhetően a látogatók maguk választhatják ki, hogy melyik térségben, milyen hosszú útvonalon kívánnak kikapcsolódni, megismerkedni hazánk páratlan természeti adottságaival és kiválóan lovagolható területeivel.

A lovas útvonalhálózat Hajdú-Bihar megyében Hortobágy, Debrecen és Nyíradony településeket érinti.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában