Érdemes felkelni?

2022.06.24. 13:00

Mit kell tudni a bolygóvonatról? Most akkor érdemes korán kelni? Válaszolnak a hajdúsági csillagászok!

Forrás: VCSE – Vega Csillagászati Egyesület – Ágoston Zsolt, Boncodfölde 2022.06.19. Sony A7s, Samyang 14 mm f/2,8; ISO 200, 4s, f/4

Napok óta hír már, hogy tiszta időben megfigyelhető a Naprendszer bolygóinak együttállása, felmerülhet azonban a kérdés, hogy puszta szemmel, esetleg kevésbé profi technikával is lehet-e észlelni az úgynevezett bolygóvonatot, vagy csak emiatt inkább ne is keljünk fel hajnalban.

A témában most a Hajdúsági Csillagászat Facebook-oldal segít egy kicsit tisztábban látni, ők arra a konklúzióra jutottak, hogy a bolygók megfigyelésére sokkal alkalmasabb lesz a nyár vége, ősz eleje.

Felhívják a figyelmet, hogy a vizuális élmény teljesen más, mint az interneten keringő fényképek: a távcsövek látómezőjében megjelenő bolygók esetében ne számítson a Hubble és más bolygókutató szondák által készített részletes, színes, nagy felbontású élményre. Hogy megkönnyítsék a döntést, érdemes-e nagyon korán kelni a megfigyelés miatt, közreadtak néhány fotót, amelyek megpróbálják érzékeltetni a valós látványt.

Forrás: VCSE – Vega Csillagászati Egyesület – Makár Dávid, Boncodfölde 2022.06.19. Canon 6D & Samyang 20 mm F/1.8 2 elemes panorámakép F/6.3 ISO-800 1/3s

Forrás: Domán Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában